USA tror sig få ihop stöd i säkerhetsrådet

Under strecket
Publicerad
Annons

Washington FN:s generalsekreterare Kofi Annan säger öppet emot USA. Det faktum att Irak förstör robotarna är ””positivt”” och måste ingå i säkerhetsrådets totalbedömning, menar han.
Den allt bittrare dragkampen inom säkerhetsrådet pågår både inför öppen ridå och bakom lyckta dörrar. Det resolutionsförslag som fyra medlemmar stöttar - USA, Storbritannien, Spanien och Bulgarien - kan komma att läggas fram efter helgen.

– Vi arbetar med att få erforderligt stöd och vi tror att det finns, sade den amerikanske FN-ambassadören John Negroponte när han anlände till FN-högkvarteret i går.
Som ett tecken på hur tungt USA är berett att luta sig mot enskilda medlemmar kan nämnas att utrikesminister Colin Powell begett sig på snabbutflykt till Mexiko, där den kanadensiske premiärministern Jean Chrétien också befann sig för att bedriva lobbying för sitt kompromissförslag om en fast deadline i slutet av mars. Relationerna mellan USA och Mexiko är ansträngda eftersom grannarna i söder anser att president George W Bush
inte levt upp till utfästelser om förenklade visumbestämmelser.

Annons
Annons
Annons