Annons
X
Annons
X

USA testar nytt överljudsvapen

USA har testat en ny robot som kan nå en hastighet fem gånger ljudets.

Det tog en halvtimme för den nya roboten att från avfyrningsrampen på Hawaii nå den avlägsna atollen i Stilla havet 370 mil bort.

Det avancerade överljudsvapnet är en del av ett program för att ta fram nya långdistansmissiler som kan färdas i hög hastighet, rapporterar
BBC. Den amerikanska militärens målsättning är att med de nya vapnen kunna nå vilket land som helst i världen inom en timme.

Enligt ett uttalande från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har roboten tre raketsteg som lyfte den till den yttre atmosfären över Stilla havet. Den nådde överljudshastighet innan den träffade målet på Kwajaleinatollen som tillhör Marshallöarna i södra Stilla havet.

Annons
X

Enligt BBC berättar inte Pentagon några detaljer om vilken topphastighet som uppnåddes.

Enligt analysföretaget Global Security.org är syftet med programmet att kunna slå ut mål på 600 mil inom 35 minuter och med en noggrannhet på tio meter.

En amerikansk kongressrapport slog tidigare i år fast att programmet är en del av ett projekt för att utveckla ett system för att kunna slå till snabbt varsomhelst i världen utan att behöva flyga över tredje land.

Fotnot: Ljudet färdas 331,5 meter per sekund genom luften när det är nollgradigt. När det är 20 grader är hastigheten 343 meter per sekund.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X