USA-styrka redo lämna Falluja

Under strecket
Reuters, TT
Publicerad
Annons

Bagdad/Falluja Igår dödades ett tiotal amerikaner i bilattentat kring Bagdad samtidigt som marinkåren förberedde sig på att lämna Falluja. Över 120 soldater har dödats bara i april, den blodigaste månaden för USA sedan kriget inleddes.
Enligt polischefen i Falluja skulle det amerikanska återtåget inledas under kvällen, efter förhandlingar med irakiska före detta armébefäl.
Marinkåren ska lämna över patrulleringen till något som kallas Fallujas försvarsstyrka, som enligt amerikanska uppgifter till AFP leds av en general från den gamla regimens armé. Tanken är att marinkårens återtåg ska underlätta för den irakiska styrkan att avväpna motståndsgrupperna.
Men kort efter tillkännagivandet anföll amerikanskt stridsflyg tre områden i Falluja, enligt vittnesuppgifter till Reuters.
Under natten mot torsdagen utförde amerikanskt flyg nya bombräder mot staden, varifrån också sporadisk skottlossning rapporterades. Minst fyra passagerare i en minibuss dödades när amerikanska soldater öppnade eld mot den, uppgav en
irakisk polisman.

Strax söder om Bagdad dödades åtta amerikanska soldater när en bilbomb exploderade nära Mahmudiyya. I östra Bagdad dödades en soldat vid en granatattack och ytterligare en föll offer för en bomb i staden Baquba, sex mil norr om huvudstaden.
De tio stupade för upp antalet amerikanska soldater dödade i strid i Irak sedan invasionen i fjol till 534.
De senaste amerikanska styrkorna som anlänt till Irak kom utan flertalet av sina stridsvagnar, i tron att de förväntades utföra huvudsakligen polisiära uppgifter. När nu kriget har tagit fart på nytt skeppas tung utrustning över i efterhand, på begäran av befälhavarna på plats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons