Annons

USA städar upp Agent Orange

Det har gått över 40 år sedan det ökända växtgiftet Agent Orange vräktes ut över Vietnam. Nu hjälper USA för första gången till att städa upp efter sig.

Under strecket
Publicerad

Vietnams vice försvarsminister Nguyen Chi Vinh och USA:s Vietnamambassadör David Shear skakar hand under ceremonin i Danang på torsdagen.

Foto: AP PHOTO

En varningsskylt på ett dioxin-förgiftat fält nära Danangs flygplats. Skylten förbjuder fiske och bete för boskap på marken på grund av gifterna.

Foto: AP PHOTO

Vilostund på ett rehabiliteringscenter i Danang. Enligt centret har barnen både missbildningar och hjärnskador som orsakats av Agent Orange.

Foto: AP PHOTO

Miljontals vietnameser i flera generationer har drabbats av skador och sjukdomar, bland annat cancer, på grund av Agent Orange. Runt 150 000 barn har fötts med missbildningar och skador som misstänks vara orsakade av medlet. En grupp vietnameser har också stämt tillverkare i amerikansk domstol utan framgång.

USA har genom åren nekat till ansvar för att ha förgiftat stora delar av Vietnam. Däremot har amerikanska veteraner som exponerats för gifterna fått rätt till ersättning från staten. Nu har amerikanska myndigheter för första gången direkt bidragit till arbetet för att sanera marker och vattendrag från Agent Orange.

Annons
Annons
Annons