Annons
X
Annons
X

USA söker maktroll i Stilla havet

President Obama säger att USA ska utvidga den militära närvaron i Stilla havsregionen. Han deklarerar att Amerika är där för att stanna som en ledande maktfaktor som avser att vara med och utforma regionens framtid.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
USA:s president Obama talar i Australien.
USA:s president Obama talar i Australien. Foto: REUTERS

När krigen i Irak och Afghanistan är på väg att avslutas riktar Obama uppmärksamheten mot Asien.

– När vi avslutat dagens krig har mitt nationella säkerhetsteam fått i uppdrag att ge vår närvaro och uppdrag i Stilla havet topprioritet, sade han i ett tal i Australiens parlament.

Han betonade flera gånger att nedskärningarna i amerikanska försvarskostnaderna inte kommer att påverka utgifterna för Asien-Stilla havsregionen.

Annons
X

Kina har uttryckt farhågor efter Barak Obamas besked att USA ska utplacera 2 500 soldater i Australien. Men Peking har också betonat att en konflikt inte ligger i något av ländernas intresse.

USA har militärbaser och stora styrkor i Japan och Sydkorea, men drog ned sin närvaro i Sydostasien dramatiskt i början av 1990-talet då baserna Clark Field och Subic Bay stängdes på Filippinerna.

Utplaceringen av marinkårssoldater, fartyg och flygvapen i Darwin, endast 80 mil från Indonesien, innebär att USA snabbt kan nå Sydostasien och Indiska oceanen för att säkra viktiga handelsleder till havs.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Obama säger att USA kommer att öka antalet flottbesök och militärövningar i Filippinerna och Singapore samt samarbeta med Indonesien när det gäller piratbekämpningen och med Thailand i samband med katastrofhjälp.

  Washington välkomnade också att Indien börjat rikta blickarna mot öster och nu spelar en viktig roll i regionen.

  – Vi har fått nya möjligheter att öva med våra allierade och partner, från Stilla havet till Indiska oceanen, sade Obama.

  Canberra TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  USA:s president Obama talar i Australien.

  Foto: REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X