USA söker hjälp från palestinierna

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Ramallah Det var idel leenden och vackra ord när USA:s utrikesminister Condoleezza Rice besökte palestiniernas president Mahmud Abbas i Ramallah i går kväll.
I en enorm amerikansk fordonskolonn dundrade Rice in i al-Muqata, Yasser Arafats sargade gamla högkvarter som har fått sig en rejäl ansiktslyftning efter PLO-ikonens död i november förra året.
Efter ett kort möte med Abbas klargjorde Rice att USA:s fokus nu ligger på Israels utmarsch från Gazaremsan senare i sommar.

– Båda sidor måste göra sitt om det ska bli ett samordnat och fredligt tillbakadragande från Gaza, sade hon.
I klartext betyder det att USA vill att Abbas ska hålla Hamas och andra militanta grupper i schack under det historiska uttåget, Israels första från ockuperad palestinsk mark.
Ofta ställer omvärlden krav på att Israels premiärminister Ariel Sharon ska hjälpa den politiskt svage men fredsvillige Abbas - nu är bilden omvänd. Sharon, som Rice träffar i dag på morgonen, pressas hårt på hemmaplan av motståndare till evakueringen
av Gazaremsans bosättningar.
Rice undvek att svara på kniviga frågor om dagen efter reträtten, till exempel om transporter mellan Gaza och den alltjämt ockuperade Västbanken. Hon varnade för att tiden är på väg att rinna ut och uppmanade Israel och palestinierna att genast sätta i gång att lösa knutarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons