Annons

USA slåss mot det onda

Under strecket
Publicerad

**George Bush känner sig utvald av Gud och ser som sin uppgift att kämpa mot ondskan i världen. Risken är stor att han blir en modern korsfarare. Låt oss hoppas att amerikanska folket nästa gång väljer en sekulariserad president, skriver författaren Christer Sturmark.
**
I dag förknippar vi begreppet "fundamentalism" med islam. Medierna gör vad de kan för att göra muslimska terrorister och al-Qaida synonymt med fundamentalism. Den bilden är ofullständig och felaktig. Fundamentalism förekommer lika mycket i den kristna delen av världen, även om den tar sig lite annorlunda uttryck.
Fundamentalismen var ursprungligen en kristen rörelse. Den uppstod i kalvinistiska kretsar i USA i slutet av 1800-talet. Själva benämningen kommer från bokserien "The Fundamentals", en samling Bibeltrogna artiklar som gavs ut i tolv bokband i början av 1900-talet.

Den kristna fundamentalismen är dessvärre på frammarsch igen i USA, som faktiskt är västvärldens mest religiösa land. Av landets befolkning går 40 procent i kyrkan minst en gång i veckan och 80 procent säger sig tro på Gud.
Majoriteten är katoliker, men de är inte den starkaste opinionsbildande gruppen. Frikyrkorna är starkare än katolikerna i opinionsbildande sammanhang, men starkast är den fundamentalistiska kristna högern. Det finns 2 000 kristna radiostationer och 150 kristna tv-kanaler i USA. I många av dem driver den kristna högern framgångsrikt sin opinionsbildande verksamhet.

Annons
Annons
Annons