Annons

USA ser Sverige allt mer som själsfrände

I den ekonomiska krisens spår i Europa ser vi oroande tecken på att marknadsekonomin hotas av oansvariga politiker och bristfälligt politiskt ledarskap. Då kan relationen mellan Sverige och USA tjäna som föredöme, skriver republikanske kongressledamoten Randy Hultgren och Göran Pettersson (M).

Under strecket
Publicerad

”Relationen mellan Sverige och USA har aldrig varit starkare.” Det budskapet framförde USA:s ambassadör Mark Brzezinski nyligen vid ett Folk och Försvar-seminarium. Betydelsen av dessa ord kan inte understrykas nog. Men den transatlantiska länken måste även vara stark mellan Europa och USA, särskilt i dessa kristider. Genom ett utökat utbyte av idéer, varor och tjänster kan vi utveckla det som redan i dag är det största och mest integrerade partnerskapet i världen till något ännu starkare. Och det ger ökat välstånd och säkerhet för våra 800 miljoner medborgare.

Vi lever i en snabbt föränderlig omvärld. En omvärld som vi vet fungerar dåligt när samarbetet mellan Europa och USA gör det. Dagens samarbete är bra om än det finns en stor outnyttjad potential. Relationen mellan Sverige och USA kan tjäna som föredöme. Vi är inte alltid överens, men det finns sannerligen mer som förenar än som skiljer oss åt. Det som binder ihop oss är demokratiska värderingar, starka företag och vetenskapliga relationer.

Annons
Annons
Annons