Annons
X
Annons
X

USA satsar på fjärrstyrt krig

Drönare som ser det mesta och lastade med tung ammunition är ett allt viktigare vapen i de amerikanska krigen. Att bedriva krigföring från tysta kommandocentraler på andra sidan jordklotet ifrågasätts av två skäl: risken att fel mål träffas och att krigets fasor glöms.

Foto: LT. COL.. LESLIE PRATT/AP

Nästa år väntas den amerikanska försvarsmakten köpa fler UAV, unmanned arerial vehicles, eller drones, drönare på svenska, än vanliga flygplan. Hundratals drönare surrar ständigt över irakiskt, afghanskt och pakistanskt territorium och informationen överförs blixtsnabbt till baser i USA.

Varje drönare som kan flyga i ett och ett halvt dygn på en enda tankning servas på marken och fjärrstyrs av tvåmannateam. Det blir förstås betydligt billigare med personal på skiftgång i USA än att ha jaktpiloter utstationerade i fält - och en krasch får inte samma tragiska konsekvenser.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det här avgörande språnget i mänsklighetens långa militära historia har skett ganska snabbt och det är först på sistone som konsekvenserna börjat analyseras. De första drönarna, Predator, togs i bruk i mitten av 1990-talet och håller på att ersättas av en mer sofistikerad modell, Reaper, med möjlighet att fälla kraftigare bomber och bättre rikta in siktet på efterlysta individer.

  Annons
  X

  – Vi drar i krig utan att befinna oss i själva kriget, säger William Banks, professor vid Säkerhets- och antiterrorinstitutet på Syracuse University, som menar att det är behjärtansvärt att vilja spara egna soldatliv men att man kan minimera eller glömma ”krigets brutalitet”.

  Denna brutalitet har dock drabbat oskyldiga civila i flera kritiserade drönarattacker i jakten på misstänkta terrorister i den afghansk-pakistanska gränsregionen och bidrar till en ökad fientlighet bland lokalbefolkningen.

  – Jag anser att man måste vara bered att godta egna dödsoffer i krig på något annat lands territorium om så krävs för att skydda civila, framhåller Michael Walzer, professor och författare till bl a klassikern Just and Unjust Wars, med tillägget att han argumenterade för detta redan under Balkankriget när den amerikanska strategin med krigföring från luften skärptes.

  Likaså kan, menar Michael Walzer, bruket av drönare endast försvaras ifall säkra underrättelser om målen kan skaffas från ”pålitliga vänner” eller egna spioner. I en mycket kritisk granskning i The New Yorker i höstas anmärkte den ansedda Jane Mayer att drönarkriget åtnjutit allt starkare stöd i Washington trots avsaknaden av debatt och fastän det ”representerar en radikalt ny och geografiskt obegränsad användning av en statligt sanktionerad dödlig styrka”.

  Mayers granskning handlade i synnerhet om underrättelsetjänsten CIA:s hemliga operationer inne i Pakistan, som sköts från högkvarteret i Virginia. Experter på etik och folkrätt, som professor Walzer, reser invändningar och påpekar att CIA:s krigföring inte omfattas av samma regler som den vanliga försvarsmakten.

  Enligt Mayers källor har över ett dussin al-Qaida-ledare eller mer än hälften av CIA:s mest eftersöka individer dödats i drönarattacker. Tidningen New York Times citerade häromveckan uppgifter om att ett 80-tal drönarattacker utförts i detta hemliga CIA-program under 2008 och 2009.

  Det var George W Bush som tog den här strategin i bruk i kriget mot terrorismen. Både Walzer och Banks konstaterar att efterträdaren Barack Obama inte bara fortsatt, utan utökat användningen av drönare.

  – Obama-staben verkar mer medvetna om det omoraliska och politiskt korkade i att döda civila, vilket borde leda till en kursändring. Det finns i alla fall numera nya riktlinjer för luftkrigföringen i Afghanistan, men jag skulle vilja se en mer öppen och tydlig redovisning av vad vi är ute efter i räderna i Pakistan och om det rör sig om legitima mål, säger Michael Walzer.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: LT. COL.. LESLIE PRATT/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X