Annons

Black lives matter: "Vi tar avstånd från oberättigat våld"

Medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter delar USA. Enligt Donald Trump är rörelsen ett ”hot” mot samhället som uppmanar till attentat mot poliser, och han kommer att utreda gruppen om han blir president. Men Black Lives Matter menar att de inte förespråkar våld.

– Alla svarta frihetsgrupper anklagas för att vara terrorister eller mot polisen, säger Sir Maejor, BLM:s ordförande i Atlanta.

Uppdaterad
Publicerad
Med Black Lives Matter spelar det ingen roll vilken hudfärg du har, det är en rörelse för alla. "Everybody’s Lives Matter", menar Tyyana Williams.
Med Black Lives Matter spelar det ingen roll vilken hudfärg du har, det är en rörelse för alla. "Everybody’s Lives Matter", menar Tyyana Williams. Foto: Linus Sundahl-Djerf

ATLANTA. Det är inte direkt upplyftande att prata med Sir Maejor och Patrick Newbill, ledningen för Black Lives Matter i Atlanta. Berättelserna om hur det är att vara svart i dagens USA forsar ur dem, och även om det må vara en sliten kliché som vita gärna klistrar på svarta i det här landet, så är ”arg” det ord som närmast beskriver dem.

Med Black Lives Matter spelar det ingen roll vilken hudfärg du har, det är en rörelse för alla. "Everybody’s Lives Matter", menar Tyyana Williams.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 6

Demonstration mot polisvåldet i Phoenix efter att flera svarta män blivit ihjälskjutna av polisen i juli.

Foto: Ross D. Franklin/AP Bild 2 av 6

Om någon ger oss en örfil, ska de inte tro att vi vänder andra kinden till, säger Sir Maejor, till höger. I mitten Patrick Newbill.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 3 av 6

Martin Luther King och Malcolm X 1964.

Foto: Henry Griffin/AP Bild 4 av 6

Tyyana Williams med sina barn på en lekplats i Atlanta.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 5 av 6

Michael Thompson.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons