Annons

USA pumpar olja till rekordnivåer

Landet är nu på god väg att bli världens största oljeproducent.

– Detta var helt otänkbart för ett årtionde sedan, säger en bedömare.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

Den amerikanska oljeproduktionen steg till över 10 miljoner fat per dag i november, enligt USA:s energimyndighet EIA. Det är första gången på 47 år som det produceras runt dessa nivåer, skriver Financial Times.

USA är i full färd att ta marknadsandelar från oljekartellen Opec och Ryssland, som har valt att dra ner sin egen produktion, vilket i sin tur har fått upp oljepriset.

Så länge USA fortsätter att öka utbudet av skifferolja, är landet på god väg att gå om nivån från storproducenterna Saudiarabien och Ryssland och bli världens ledande oljeproducent.

”Oljeimporterna har backat med 20 procent sedan 2006 och i dag konkurrerar USA med Mellanöstern på exportmarknaden. Detta var helt otänkbart för ett årtionde sedan och det är ett direkt resultat av vår starka arbetsstyrka, teknikutveckling och regelefterlevnad”, säger Todd Staples, ordförande för intresseorganisationen Texas Oil & Gas Association i ett uttalande enligt Washington Times.

Annons
Annons

Den senaste uppgången har haft en positiv effekt på börsens energisektor. I fjärde kvartalet fördubblade exempelvis oljejätten Royal Dutch Shell sin vinst. Detta efter att den senaste prisökningen bidragit till att ett ökat kassaflöde och lönsamhet.

Även svenska Lundin Petroleum har gynnats av rådande oljepriser. I samband med veckans delårsrapport bidrog prisuppgången till att bolaget kunde betala sin allra första utdelning, med utrymme för mer framöver, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Daily briefing: US oil boom, Ikea unpacked, triple-A tech (betallänk)ft.comU.S. Reaches Oil-Output Milestone Months Earlier Than Expected (betallänk)bloomberg.comLundin Petroleum siktar på dubblad utdelning nästa årprivataaffarer.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons