Annons
X
Annons
X

USA-panelen om valspurten

Obamas styrkor och flopp. Romneys tavlor och spurt. SvD:s USA-panel ger dig här en sista minuten-guide inför presidentvalet som avgörs natten till onsdag.

[object Object]
Barack Obama efter ett tal på University of Cincinnati i söndags. Foto: AP

1. Vad talar för Obama?

Elizabeth Walentin, seniorkonsult på PR-byrå och amerikan, har jobbat i flera demokratiska kampanjer:

– Han har drivit en bra kampanj, höll ett lyckat konvent och har haft ett stabilt övertag i opinionen över Romney ett bra tag nu, särskilt i de avgörande delstaterna . Han har lyckats visa vad han har åstadkommit och även skapat entusiasm nu i slutspurten bland gräsrötterna. Obamas respons till stormen Sandy, och stödet han har fått från Bloomberg och Christie, har inte heller varit fel.

Annons
X

Frida Stranne, lektor i statsvetenskap vid högskolan i Halmstad och fil dr i freds- och utvecklingsforskning, forskar om amerikansk utrikespolitik:

– Att sittande president generellt har ett visst övertag. Att han ser ut att fortfarande leda, om än svagt, i flertalet viktiga swingstates. Att han har visat handlingskraft och ledarskap den senaste veckan kan även visa sig få betydelse. Men även Romneys olika misstag kan gynna Obama eftersom han inte utgjort ett självklart alternativ för osäkra och missnöjda mittenväljare.

Mathias Sundin, riksdagsledamot (FP) och oppositionsråd i Norrköping, deltog i republikanernas kampanj 2008.

– Han leder i opinionsmätningarna i de flesta battlegroundstaterna och kanske gav trots allt orkanen Sandy en sista push, han fick väldigt positiv media i ett par dygn.

2. Vad talar för Romney?

Elizabeth Walentin: – Romney lyckades väldigt bra i debatterna, särskilt den första. Han har blivit bättre på att övertyga med ett lockande budskap till mittenväljarna. Han har också haft väldigt mycket pengar och en bra organisation för att nå väljarna i de viktiga delstaterna. Bland väljarna jag har pratat med i de avgörande delstaterna är det många som känner en besvikelse mot Obama.

Frida Stranne: – Att utvecklingen i Mellanöstern har skapat allt större debatt här i USA och försvagat Obama i den fråga (utrikespolitik) som varit hans starkaste. Men även ekonomins fortsatt långsamma återhämtning är en fördel för Romney och framför allt att han har fått upp mer fart och entusiasm i sin kampanj sedan debatterna efter en mycket tveksam sommar och inledande höst.

Mathias Sundin: – Han leder i de flesta nationella mätningar, entusiasmen att gå och rösta är starkast hos republikanerna och han har till slut anammat ett budskap riktat mot mittenväljarna.

LÄS MER:
Dramatik – helt jämnt i helgens mätningar

3. Obamas största miss?

Elizabeth Walentin: – Obama har drivit en välorganiserad, om än ibland alltför försiktig kampanj, utan några stora misstag. Personligen tror jag att han skulle ha lyckats bättre i vissa delstater om han hade valt budskapet att Romney vänder kappan efter vinden, i stället för att kalla honom extremt konservativ.

Frida Stranne: – Hans tafatta och defensiva första debatt som gav känslan av en trött och initiativlös president där han tappade oerhört mycket av det försprång han haft tidigare. Otydligheten kring händelserna i Benghazi har visat sig bli ett stort problem, även om det problemet kan sägas vara mer konstruerat av republikanerna än verkligt/reellt problem för USA:s säkerhet såsom de vill framställa det.

Mathias Sundin: – Utan tvekan den första debatten. Smått obegripligt att en person på den nivån kan floppa så hårt. Det var inte bara att Romney var bra, Obama var utan energi och stod och tittade ner och hånlog svagt hela debatten.

4. Romneys största miss?

Elizabeth Walentin: – Romney har också drivit en bra och ganska försiktig kampanj, med det har varit några snedsteg längs vägen. Jag tänker främst på Clint Eastwoods tal på konventet, Romneys citat om 47 procent och Libyenuttalandet.

Frida Stranne: – Han har gjort flera missar och förlorar han på tisdag är det främst hans eget fel! Han borde vinna med tanke på bland annat arbetslösheten. Hur han hanterat kritiken kring Bain Capital, sin egen skatt och ”47-procentsuttalandet” samt hans utlandsresa och hur han svängt i olika frågor, är exempel på hur han inte framstått som ett tydligt alternativ.

Mathias Sundin: – Det finns ju ett antal att välja på, men av alla misstag så är de nog de i samband med OS i London störst. Istället för att fokus hamnade på Romneys lyckade tid som OS-chef 2002 fick väljarna se en rookie på världsarenan, det skadade honom allvarligt.

5. Starkaste personliga minnet från kampanjen?

Elizabeth Walentin: – De senaste veckorna har jag varit på plats i San Francisco och det har varit kul att volontärjobba på Obamas lokalkontor här. Jag har pratat i telefon med osäkra väljare i Nevada, Wisconsin, och Ohio och det har varit en del intressanta samtal.

Frida Stranne: – Även om jag inte själv var där måste jag säga Bill Clintons tal vid demokraternas konvent. Det hade allt ett politiskt tal ska innehålla! I övrigt är det alla människor jag pratar med här i USA som så tydligt uppfattar detta som ett ödesval även om det uttrycks från olika perspektiv. Men också känslan många förmedlar om att USA tydligt försvagas och den osäkerhet man känner för vad det innebär för framtiden.

Mathias Sundin: – Kampanjrallyt med Mitt Romney i Florida några dagar innan valet, han var bättre än någonsin tidigare. Samt de totalt 27 nätter jag var uppe förra året och i år och tittade på de republikanska primärvalsdebatterna.

6. Största överraskningen?

Elizabeth Walentin: – Stormen Sandy blev en så kallade ”October surprise” i slutet av kampanjen som ingen av oss kunde ana. Den har blivit så mycket större än alla de små felsägningar, klantiga misstag och oväntade budskap som vi kallade ”överraskningar” tidigare under kampanjen.

Frida Stranne: – Debatternas väldiga betydelse för opinionen! Romneys fiasko och olika uttalanden under hans europaresa var något som stack ut som extremt och överraskande illa förberett. Trots följderna av senaste veckans katastrof, som lade politiken åt sidan för stunden, så var den totala omfamning som Chris Christie gjorde av Obama häromdagen överraskande men ett positivt exempel på ett saknat men behövligt agerande över partigränserna.

Mathias Sundin: – Clint Eastwoods tal till en tom stol, där han låtsades att Barack Obama satt, under det republikanska konventet. Lika förvånande var att ingen ens frågade honom innan vad han skulle säga. Eller det kanske inte är så förvånande, vem skulle våga ifrågasätta Clintan?

7. Hur har kampanjen varit jämfört med 2008?

Elizabeth Walentin: – Det finns en del likheter, särskilt här på slutet när det har blivit så jämt, och det avgörande blir vilken kandidats organisation som är bäst på att kampanjarbeta med gräsrotsmetoder ute på fältet. Största skillnad jämfört med 2008 är sociala mediers utveckling, särskilt rollen som Facebook och Twitter har spelat som blixtsnabb faktakoll och budskapsspridning.

Frida Stranne: – Smutsigare med allt negativa kampanjande men också tråkigare just därför. Mindre visioner och mer skitprat såväl i reklamkampanjer som i medierna. Det finns också en känsla av tyngd i årets val. Förra valet handlade om hopp och förändring och signalerade en väldig energi. I årets val finns en underliggande ängslighet om framtiden och situationen som den ser ut för USA i dag och framåt.

Mathias Sundin: – 2008 var ett val om framtiden, om två kandidater som visserligen attackerade varandra, men i grunden pratade om vad de vill göra. 2012 har varit oerhört negativt, nästan hundra procent av tv-reklamen är attacker, ofta småaktiga sådana, på motståndaren.

8. Hur viktigt är det sista dygnet?

Elizabeth Walentin: – Det är oerhört viktigt och ingenting man ska underskatta. Den kampanj som syns bäst ute i fältet kommer att vinna valet – det gäller att knacka på fler dörrar, ringa fler samtal och hålla fler events. Den kandidat som ligger lite under brukar vara uppe hela natten innan valet och hålla ett maraton-schema, i ett sista desperat försök att nå väljarna.

Frida Stranne: – Det viktiga nu är för båda kandidaterna att få sina väljare till vallokalerna. När det är så jämt som det är nu är det avgörande att väljarna faktiskt anser det mödan värt att rösta, liksom att allt fungerar i valproceduren. Det går inte att åstadkomma någon betydande förändring sista dygnen. Händer något helt oväntat är givetvis allt möjligt däremot.

Mathias Sundin: – Det är viktigt att get out the vote-operationen funkar, att få sina väljare att gå och rösta. Det är något kampanjerna har planerat och jobbat med länge och republikanerna sägs ha den mest sofistikerade maskinen denna gång.

9. Vem vinner?

Elizabeth Walentin: – Jag tror att Obama vinner, men det kan bli otroligt jämt och säkert en rysare. Det som oroar mig är en situation som liknar Gore/Bush-valet år 2000, där utformningen av ”electoral college”-systemet blir avgörande.

Frida Stranne: – Det kan hända att Romney vinner nationellt men att Obama får fler elektorsröster och sitter kvar som president. Vi kan också få ett utdraget val där det av olika skäl inte blir möjligt att direkt utse en vinnare. Eftersom det hela tiden blir allt mer jämnt är det svårt att bedöma utgången, men det lutar åt Obama.

Mathias Sundin: – Romney leder i nationella mätningarna, Obama i delstaterna, någon av mätningarna är fel, så det är oerhört svårt att säga, men en mycket osäker gissning är att Obama vinner.

Valets viktigaste frågor – så tycker kandidaterna:

FÖRSVARET:
”Har kvar Bushs antiterrorpolitik”

PENSIONERNA:
Systemet får var dag nya dödsdomar

MILJÖ:
Romney: Stoppa kriget mot kolkraften

SJUKVÅRD:
Romneys vallöfte – att krossa Obamacare

EKONOMI:
Romney mot Obama, Reagan mot Keynes

INVANDRING:
En av de mest infekterade samhällsfrågorna

VAPENLAGAR:
Kandidaterna duckar i vapenfrågan

SKOLAN:
Här är USA sämre än både Finland och Kina

SKATTER:
Medelklassen fokus i viktigaste frågan

Quizspecial: Vad vet du om USA?

00-tal: Var befann sig Bush under 9/11? quiz.svd.se 90-tal: Vilket blev serieskyttens namn? quiz.svd.se 80-tal: Varför blev Ferraro historisk? quiz.svd.se 70-tal: Härjade i NY, vad kallades han? quiz.svd.se 60-tal: Vad hette berömd månlandare? quiz.svd.se Historia: Vad kan du om USA:s presidenter? quiz.svd.se

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

Ta del av nyheter, analyser och quiz. Här får du senaste informationen om höstens val i USA.

Annons
Annons
X

Barack Obama efter ett tal på University of Cincinnati i söndags.

Foto: AP Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X