Annons

Dick Harrison:USA och Sverige har aldrig varit särskilt såta vänner

Försvarsministermöte: Jim Mattis tillsammans med Peter Hultqvist i Pentagon 18 maj.
Försvarsministermöte: Jim Mattis tillsammans med Peter Hultqvist i Pentagon 18 maj. Foto: Jette Carr/ USAF

I veckan tog den amerikanske försvarsministern James Mattis mot den svenske Peter Hultqvist i Pentagon. Våra länders nuvarande svala relation dominerade förhandssnacket, men var den egentligen så mycket bättre förr?

Under strecket
Publicerad

Hur stod det till med den svenska neutraliteten och den påstådda USA-vänligheten under kalla kriget, som pågick från andra världskrigets slut till Berlinmurens fall? Kan det ha varit så gemytligt när Sverige aldrig var med i Nato och många amerikaner avskydde Olof Palme?

Den svenska efterkrigstiden präglades av huvudmålet att undvika att Sverige drogs in i ett nytt storkrig. Detta var alla politiker ense om, det man grälade om var metoden för att nå dit. Socialdemokraterna och Bondeförbundet var skeptiska till militäralliansen Nato, medan Folkpartiet och Högerpartiet var Nato-vänliga. Därtill lades över ett sekels erfarenhet av en framgångsrik försiktigt opportunistisk neutralitetspolitik. Svenskarna var, utrikespolitiskt sett, eftertänksamma pragmatiker. Det fanns inte många heliga kor på den formella neutralitetens område, åtminstone inte bakom offentlighetens ridåer.

Annons
Annons
Annons