Historiker: Ryssland och USA tyranniska styren

Putin och Trump under G20-mötet i Hamburg i juli.
Putin och Trump under G20-mötet i Hamburg i juli. Foto: Evan Vucci/TT

Högerextremism och ”fake news” kan fungera som effektiva distraktioner för tyranniska regeringar som vill skapa splittring och förvirring i befolkningen. Den amerikanske historikern Timothy Snyder pekar på hur Putin och Trump saknar politiska visioner, men driver en oligarkisk agenda.

Under strecket
Publicerad
Den amerikanske historikern Timothy Snyder.

Den amerikanske historikern Timothy Snyder.

Foto: Christine Olsson/TT
Annons

”De nya optimisterna” kallas en krets av intellektuella som skriver böcker om att mänsklighetens bästa tid är nu. Jag frågar den amerikanske historikern Timothy Snyder, vars senaste bok ”Om tyranni. Tjugo lärdomar från tjugonde århundradet” handlar om hur totalitarismens mekanismer verkar i vår tid, om han snarare vill beskriva sig själv som pessimist.

– Jag är varken pessimist eller optimist, utan jag är historiker. Historia är något öppet som lär oss vad som är möjligt. Den som kan sin historia ser strukturer och begränsningar och hur dessa kan förflyttas. På så sätt är historia i grunden politiskt tänkande, och när man gör sig av med historien är det en politisk handling som får människor att tro att allt måste vara bra eller dåligt. Jag tror inte att det måste vara så, utan att historien får oss att se var vi är och vilket ansvar vi har.

Annons
Annons
Annons