Annons
X
Annons
X

USA och Kina undviker den ”tickande bomben”

Trots USA:s skarpa tonläge om att Kina gör för lite för att förhindra Nordkoreas utveckling av kärnvapen, verkar mötet mellan utrikesminister Rex Tillerson och president Xi Jinping fortlöpt i vänlig ton. ”Trump ser fram emot att komma till Kina”, meddelade Tillerson.

Men efter mötet nämndes inget om den ”tickande bomben” – Nordkoreas kärnvapen och testet av kraftfull raketmotor.

Säkerhetsläget kring Nordkorea
USA:s utrikesminister Rex Tillerson träffade Kinas president Xi Jinping under söndagen. Under mötet framkom ingenting om att man diskuterat Kinas förhållningssätt till Nordkorea.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson träffade Kinas president Xi Jinping under söndagen. Under mötet framkom ingenting om att man diskuterat Kinas förhållningssätt till Nordkorea. Foto: Thomas Peter/AP

Samtidigt som USA:s utrikesminister Rex Tillersons Kinabesök valde hans chef, president Donald Trump, att återigen skruva upp tonläget mot Kina.

På fredagen skrev presidenten på Twitter att ”Nordkorea beter sig mycket dåligt” och att Kina har gjort för lite för att förhindra landets utveckling av kärnvapen.

Inför besöket hade Kina dessutom uttryckt irritation över USA:s signaler om att Nordkorea borde hanteras med en fastare hand av Pekingregimen.

Annons
X

Men efter att Tillerson träffat Kinas president Xi Jinping på söndagen framkom ingenting om att man diskuterat Kinas förhållningssätt till Nordkorea. Trots att Nordkorea har testat en ny, kraftfullare raketmotor. Detta nämndes inte med ett ord.

Tillerson har tidigare signalerat att USA måste byta politik när det gäller Nordkorea och kräva ökade sanktioner från kinesiskt håll för att få Nordkorea att skrota sitt kärnvapenprogram.

Raketmotorn är en del av ett rymdprogram som ska användas för att skicka upp satelliter i omloppsbarna, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA. Utländska experter säger dock att Nordkoreas rymdprogram bara är en dimridå — i själva verket rör arbetet militära syften.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: Ahn Young-joon/AP

Nordkoreas kärnvapenprogram är ”en av de absolut allvarligaste säkerhetsfrågorna i världen”, menade experter till SvD i tidigare artiklar.

Efter mötet med Kinas president framkom det, under en pressträff, att han haft mycket telefonkontakt med Trump och att Trump såg framemot att träffa Xi Jinping.

– Man säger att Kina och USA:s relation endast ska vara vänskaplig, det uppskattar jag, sa Xi Jinping efter mötet med Tillerson, som verkar ha plocka kompispoäng hos Pekingregimen under vistelsen.

Nordkorea fortsätter på utsatt väg och visar inget intresse eller tecken på att ha mjukats upp

Mikael Weissman, lektor vid Miitärvetenskapliga institutionen på Försvarshögskola och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, menar att man inte ska dra på med för stora växlar om en förbättrad relation mellan USA och Ryssland.

Har relationen mellan Kina och USA värmts upp nu?

– Det är att gå väl långt att säga så, men den har
i alla fall inte försämrats. Det tycks ha varit ett möte som fortlöpt inom
ramarna för normal diplomatisk ton och parterna har visat respekt för varandra. Detta är en milsvid skillnad mot den aggressiva retorik som har kommit från Washington sedan Trump tillträdde.

Rex Tillerson och Xi Jinping. Foto: Lintao Zhang/AP

Kim Jong-Un och Nordkorea har testat en ny raketmotor. Vad innebär det?

– Det är ytterligare ett bevis för att internationella samfundets politik inte har lyckats stoppa Nordkoreas kärnvapenambitioner och missilprogram trots väldigt omfattande sanktioner.

Hur skulle du beskriva den utveckling som sker i Nordkorea nu, gällande kärnvapenprogrammen?

– Nordkorea fortsätter på utsatt väg och visar inget intresse eller tecken på att ha mjukats upp eller att kunna tänka sig att avveckla sitt kärnvapenprogram, säger Mikael Weissman.

Annons

USA:s utrikesminister Rex Tillerson träffade Kinas president Xi Jinping under söndagen. Under mötet framkom ingenting om att man diskuterat Kinas förhållningssätt till Nordkorea.

Foto: Thomas Peter/AP Bild 1 av 3

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Foto: Ahn Young-joon/AP Bild 2 av 3

Rex Tillerson och Xi Jinping.

Foto: Lintao Zhang/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X