USA och England fann modell för skuldlättnad

USA och Storbritannien har enats om hur de vill befria 18 tungt skuldsatta fattiga länder från alla sina återstående skulder till Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är 18 länder som USA och Storbritannien nu vill befria från alla skulder till Världsbanken och Afrikanska utvecklingsbanken. Fjorton av dem finns i Afrika:
Benin, Burkina Faso, Etiopien, Ghana, Madagaskar, Mali, Mauretanien, Mozambique, Niger, Rwanda, Senegal, Tanzania, Uganda och Zambia. De övriga fyra är Bolivia, Guyana, Honduras och Nicaragua.
0 18 länder berörs
Samtidigt pågår en bred och färgstark internationell uppladdning bland engagerade organisationer, aktivister och artister inför det toppmöte som den brittiska regeringen arrangerar för G8-länderna den 6-8 juli i Gleneagles norr om Edinburgh.

I denna skotska miljö ska världens sju tyngsta i-länder plus Ryssland försöka enas om generösa ökningar i sitt bistånd till fattiga länder, framförallt i Afrika. Men i biståndsdebatten är G8-länderna fortfarande splittrade, både om hur mycket biståndet ska höjas och hur det ska finansieras.
Britterna driver exempelvis hårt sitt förslag att fördubbla det internationella biståndet till Afrika från 25
till 50 miljarder dollar om året, genom att låna upp pengar i massiv skala på internationella marknader mot säkerhet i framtida biståndsanslag. Amerikanerna motsätter sig den sortens lånefinansiering, och enligt president Bush har USA redan trefaldigat sitt bistånd till Afrika. Tyskar, fransmän och japaner förordar delvis andra modeller för ökat bistånd.
Uppgifterna om den nya skuldlättnadsuppgörelsen presenterades i går i amerikanska tidningar som New York Times och Wall Street Journal. Den brittiske finansministern Gordon Brown talade om möjligheter att nå ”den största skuldlösning som världen någonsin sett”.
Uppgörelsen beskrevs på flera håll som ett genombrott och som en positiv signal inför toppmötet i Gleneagles - men den innebär inte att alla i-länder enats eller att hela frågan om skuldlättnader är klar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons