Annons
X
Annons
X

USA närmare legalisering

Krafterna som kräver legalisering av marijuana i USA går sakta men säkert mot seger. Kalifornien ligger längst ­framme med läkare och ­”apotek” som annonserar öppet om konsultationer rörande ­marijuana för medicinskt bruk.

Marijuana vägs och paketeras vid San Francisco Medical Cannabis Clinic. Försäljningen av marijuana för medicinskt bruk är sanktionerad i Kalifornien, och fler delstater är på gång.

Marijuana vägs och paketeras vid San Francisco Medical Cannabis Clinic. Försäljningen av marijuana för medicinskt bruk är sanktionerad i Kalifornien, och fler delstater är på gång. Foto: ERIC RISBERG

En affisch med Barack Obama och texten ”Inhale to the Chief” sitter uppklistrad i den lilla shoppen intill klassrummet där en grundkurs i cannabisodling, lagstiftning och medicinska rön pågår.

Det rör sig om två ordlekar, dels på intågsmarschen Hail to the Chief, dels på Obamas konstaterande ”Ja, ofta. Det var det som var själva poängen”. Till skillnad från expresidenten Bill Clintons slingrande ”I didn’t inhale”, att han inte drog halsbloss, erkände Obama att han rökt marijuana och hans justitieminister har förkunnat att man inte tänker ödsla resurser på räder mot marijuanaodlare och -försäljare – eller ”åtala patienter med allvarliga sjukdomar”.

–Cannabis är förbjudet i lag för att politiker bestämde det, inte på grund av något annat. Och det förblir på det viset för att det ligger i läkemedels- och fängelseindustriernas intresse, säger Dale Sky Clare efter lektionen i ”Vetenskapen och cannabis” i den fulltecknade tvådagarskursen (à 250 dollar, ungefär 1800 kronor) som arrangeras av Oaksterdam university med närvaro i Oakland och Los Angeles.

Annons
X

Drygt två år gamla Oaksterdam University har ett uttalat syfte: utbildning för den bransch som snart blir verklighet, även benämnd ”canna-business”, med odling som populäraste ämnet. Eleverna i klassen i Los Angeles ser knappast ut som handelshögskolestudenter; mest män, mest medelålders, mycket ledig klädsel. En av dem berättar under rasten att han blev intresserad både på grund av hustruns sjukdom och affärsmöjligheterna på sikt.

–Det är ju än så länge en verksamhet med kontantbetalning och det som kommer att ske snart är att en hittills illegal marknad genomlyses, säger Dale Sky Clare som även passade på att mana alla i klassen att se till att det så kallade California Marijuana Legalization Initiative går till omröstning på valdagen i november.

Dale Sky Clare har en bakgrund i näringslivet men började själv med medicinsk marijuana för att motverka en ovanlig kräkreflexsjukdom. Nu, säger hon, känns det som ”en moralisk nödvändighet” att lära ut sina egna kunskaper och att rädda människor undan lidande.

Det klart att man som åhörare hajar till när Dale Sky Clare gör den typiska tummen-långfingret-gesten med åtföljande insugningsljud när hon understryker tillfällen när en ”joint” är bästa botemedlet. Likaså är det lätt att dra slutsatsen att marijuana hjälper mot de flesta sjukdomssymtom, enligt denna skola.

–Vi lär oss bokstavligen dag för dag, säger Dale Sky Clare om den relativt nya forskningen kring kroppens ”endocannabinoid system” som tycks vara centralt för cannabis medicinska egenskaper och som det hänvisas till i de nya entreprenörsföretag som gör studier kring cannabis.

Dale Sky Clare redogör också för de fall där ”pot” inte är lämpligt, till exempel för människor som tar blodtryckssänkande medicin. Hon avvisar bestämt påståendet att marijuana automatiskt leder till tyngre drogmissbruk, men utfärdar också varningar för tillvänjning vid långvarigt bruk samt att den som känner oro över de juridiska frågetecknen bör avstå.

Som nämndes inledningsvis finns det redan gott om ”dispensaries” eller butiker där olika typer av cannabis säljs i Kalifornien. Detsamma gäller läkare som skriver ut ”rekommendationer” till patienter och som i annonserna meddelar att de kan nås även under helger. Ett giltigt id-kort från Kalifornien krävs.

Annons
Annons
X

Marijuana vägs och paketeras vid San Francisco Medical Cannabis Clinic. Försäljningen av marijuana för medicinskt bruk är sanktionerad i Kalifornien, och fler delstater är på gång.

Foto: ERIC RISBERG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X