USA medger Koranskändning

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Fem tillfällen där Koranen skändats bekräftas i en militär utredning i Guantánamo-lägret på Kuba. Fyra av incidenterna ägde rum efter inrättandet av nya regler om hur islams heliga skrift bör behandlas.
Det var general Jay Hood, ansvarig för fånglägret, som meddelade detta i fredags kväll bara några timmar före amerikanska tidningars pressläggning. Frågan är nu om medgivandet kommer att orsaka kravaller eller bara allmänt späda på de anti-amerikanska stämningarna i arabvärlden.

På Newsweeks redaktion blir detta något av en upprättelse. I numret den 9 maj publicerades en notis att det skulle framgå i en pågående intern utredning att Koranen spolats ned i en toalett i Guanánamo. Ett par dagar senare utlöstes våldsamma demonstrationer i Afghanistan och Pakistan. Minst 16 personer omkom.
Kraftfulla dementier kom från både Vita huset och Pentagon, åtföljda av maningar till medierna att vara försiktiga med angelägenheter som kan skada USA. Newsweek tvingades medge att notisen byggde på en enda källa och tog sedan tillbaka uppgifterna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons