Annons

USA-lärare anmäld efter svensk film

Några dagar före valet sändes en dokumentär vid namn Från Bill till Barack i SVT. Nu har ett klipp från den hittat ut på Youtube, där det lett till upproriska bloggreaktioner och en anmäld lärare.

Under strecket
Publicerad

Filmen Från Bill till Barack är gjord av journalisterna Folke Rydén och Bengt Norborg, som rest runt i USA och talat med människor Rydén också intervjuade inför valet 1992. Tittarna får tillbakablickar från 16 år och också se vad som hänt med intervjupersonernas åsikter och liv sedan sist.

En av dem som filmmakarna träffar är lärarinnan Diantha Harris. Inför valet 1992 fick hon och hennes familj, en helt vanlig amerikansk medelklassfamilj, besök av president Bush den äldre. Harris röstade dock ändå på Clinton och nu, 16 år senare, är hon fortfarande demokrat. I en scen i filmen diskuterar hon politik i sitt klassrum med femteklasselever. Diantha Harris frågar elever om vem de ska rösta på och när en flicka svarar ”McCain” reagerar hon med att utbrista ”Oh Lord”, för att sedan upplysa om att den republikanska har sagt att de amerikanska trupperna kan få stanna i Irak i hundra år. ”Din pappa kan alltså få stanna i det militära i hundra år”, säger hon till McCain-supporter-eleven, som inte svarar utan sitter tyst.

Annons
Annons
Annons