Annons
X
Annons
X

USA-lärare anmäld efter svensk film

Några dagar före valet sändes en dokumentär vid namn Från Bill till Barack i SVT. Nu har ett klipp från den hittat ut på Youtube, där det lett till upproriska bloggreaktioner och en anmäld lärare.

Filmen Från Bill till Barack är gjord av journalisterna Folke Rydén och Bengt Norborg, som rest runt i USA och talat med människor Rydén också intervjuade inför valet 1992. Tittarna får tillbakablickar från 16 år och också se vad som hänt med intervjupersonernas åsikter och liv sedan sist.

En av dem som filmmakarna träffar är lärarinnan Diantha Harris. Inför valet 1992 fick hon och hennes familj, en helt vanlig amerikansk medelklassfamilj, besök av president Bush den äldre. Harris röstade dock ändå på Clinton och nu, 16 år senare, är hon fortfarande demokrat. I en scen i filmen diskuterar hon politik i sitt klassrum med femteklasselever. Diantha Harris frågar elever om vem de ska rösta på och när en flicka svarar ”McCain” reagerar hon med att utbrista ”Oh Lord”, för att sedan upplysa om att den republikanska har sagt att de amerikanska trupperna kan få stanna i Irak i hundra år. ”Din pappa kan alltså få stanna i det militära i hundra år”, säger hon till McCain-supporter-eleven, som inte svarar utan sitter tyst.

Diantha Harris går också på hårt med Barack Obamas fördelar. Bland annat berättar hon för klassen om att han ska stoppa Irakkriget och leda till goda förändringar i landet.

Annons
X

Klassrumsdiskussionen har nu setts av hundratusentals på Youtube och McCain-anhängare skräder inte orden när de beskriver sina känslor inför lärarinnan. Obama-indoktrineringen i skolorna var vad som gav honom valsegern, rasar konservativa bloggare över hela USA och även i delar av den övriga världen.

Filmen har lett till att lärarinnan står inför en utredning, skriver lokaltidningen Citizen News. Skolinspektören William Harrison säger att han blev chockad när han såg Harris agerande i klassrummet.

– Jag kan försäkra er om att jag kommer att vidta tillräckliga åtgärder när utredningen är klar, säger han till tidningen.

Diantha Harris själv försvarar sig med att filmen är hårt klippt och att hon bara ville väcka diskussion. Folke Rydén tycker att klippet är intakt, men säger till SvD.se att pratet om att pappan skulle få stanna i Irak i hundra år var ett skämt.

– Jag tror att hennes elever vet det. Men om man vill kan man förstås tolka situationen på ett ofördelaktigt sätt för henne och jag tror det är vad som hänt här, säger han.

Också föräldrarna till flickan som enligt bloggvärlden ”förminskades” har gått till Harris försvar.

– Jag har suttit med i klassrummet och hon är väldigt aktiv med eleverna. Hon försöker få dem engagerade i allting, säger flickans mamma, Angela Moore, som tillsammans med sin man vill lugna stormandet kring lärarinnan.

Diantha Harris säger att det enda hon ångrar är det hon sa om flickans pappa. Hon har ringt till henne och bett om ursäkt för det till både henne och hennes föräldrar.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X