USA laddar för ekonomisk kamp

USA ska flytta stora försvarsresurser till Fjärran Östern. I en ny rapport framkommer att det huvudsakligen sker för att vinna ekonomiskt inflytande i regionen. Och det börjar bli bråttom.

Uppdaterad
Publicerad
Det amerikanska hangarfartyget USS Enterprise.

Det amerikanska hangarfartyget USS Enterprise.

Foto: MC3 Scott Pittman / TT / NTB Scanpix
USS Carl Vinson (till höger) för ankar i Manilas hamn.

USS Carl Vinson (till höger) för ankar i Manilas hamn.

Foto: Bullit Marquez / TT / NTB Scanpix
Annons

USA planerar att styra om 60 procent av landets flott- och flygvapenresurser till Fjärran Östern före år 2020. Men i en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, framkommer att detta huvudsakligen inte sker som ett led i krigsförberedelser i regionen. Istället är det en stark markering från USA:s sida i syfte att möta ett allt mer ekonomiskt inflytelserikt Kina.

– Många som har tittat på frågan med återbalansering, USA:s återtagande av inflytande i Asien, har fokuserat på de säkerhetspolitiska bitarna i form av antalet örlogsfartyg och stridsflygplan som nu ska ombaseras mot Stilla havet. Men den absolut viktigaste delen de kommande månaderna och närmaste året är vad som sker ekonomiskt, säger Niklas H. Rossbach, säkerhetspolitisk forskare på FOI och författare till den nya rapporten ”Amerikanska prioriteringar i Fjärran Östern”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons