Annons
X
Annons
X

USA kräver att Twitter lämnar ut information om Wikileaks

USA drar åt snaran kring Wikileaks.

Nu kräver man att Twitter ska lämna ut alla privata meddelanden som tillhör den isländska politikern Birgitta Jónsdóttir,

– Inser de att jag är ledamot i Islands parlament? skriver hon.

Foto: AP/TWITTER

Birgitta Jónsdóttir är isländsk politiker och ledamot i Islands parlament Alltinget. Hon har tidigare varit talesperson för sajten Wikileaks och var delaktig i publiceringen av videon Collateral Murder, som visar hur en amerikansk helikopter skjuter ihjäl civila och två reportrar från Reuters i Irak.

I natt skrev Jónsdóttir på sin twitter:

– USA:s regering vill veta allt om mina tweets och mer sedan den 1 november 2009. Inser de att jag är ledamot i Islands parlament?

Annons
X

USA:s justitiedepartement har via en domstol i Virginia begärt att Twitter ska lämna ut alla privata meddelanden från Jónsdóttirs konto.

Utöver alla Birgitta Jónsdóttirs privata meddelanden vill man även ha tillgång till all information från ytterligare två Twitter-konton med kopplingar till Wikileaks: från användarna Jacob Appelbaum och Rop Gongrijp.

Anledningen är att USA utreder Julian Assange, Wikileaks grundare, och även den nu fängslade militären Bradley Manning, som misstänkts ha läckt bland annat Collateral Murder-videon.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nu har Birgitta Jónsdóttir tio dagar på sig att motsätta sig beslutet, annars kommer Twitter bli tvunget att lämna över hennes privata meddelanden.

  Jónsdóttir uppger att hon inte kommer att acceptera domstolsbeslutet och att hon tagit kontakt med Islands justitieminister som nu ser över fallet.

  – Om Twitter lämnar över all min information så innebär det ingens information på Twitter kommer att vara säker, skriver hon.

  Twitter själva vill inte kommentera begäran från den amerikanska domstolen, men skriver att det är företagets policy ”att meddela användare om rättsliga myndigheter och statliga förfrågningar kommer in om användarnas uppgifter, så länge de inte är rättsligt förhindrade att göra det,” skriver The Guardian.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP/TWITTER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X