Annons

USA-konjunktur på uppgång gynnar Volvo

Konjunkturen i USA börjar sakta peka uppåt igen. Det är bra för Volvo. Europa då? Volvos koncernchef Leif Johansson ville inte vara för detaljerad i sina prognoser när han i går mötte pressen i Göteborg.

Under strecket
Publicerad

Foto:Gunnar Lundmark Volvos koncernchef Leif Johansson hör till de ivrigaste förespråkarna för att Sverige ska växla valuta till euro. Han tror att ett nej skulle betyda att landet förlorar 0,25-0,5 procent i tillväxt. - Normalt tar det ett år innan en uppgång i USA märks i Europa. I väntan på uppgången finns intressanta alternativ för Volvokoncernen. - Vi har den östeuropeiska marknaden och följderna av EU-utvidgningen. De staterna investerar nu på ett sätt som de kanske inte hade gjort annars.

Mera tydlig var Johansson i sina synpunkter på den svenska EMU-omröstningen om en månad. - Som ansvarig för en koncern med 25 000 anställda i Sverige är det rätt lätt att komma fram till slutsatsen att Sverige bör säga ja, ansåg Johansson. För ett företag skulle det eliminera osäkerheten kring den svenska kronan och spara pengar. Effekterna av ett nej däremot kan bli kännbara. - Jag tror det kostar 0,25-0,5 procent i tillväxt, tror Johansson. På kort sikt innebär det inte så mycket men på tio år ger det ett betydande gap mellan oss och andra länder. - Om tio år tror jag vi ångrar oss ordentligt om vi röstar nej.

Annons
Annons
Annons