Annons
X
Annons
X

USA-kännare: Sanders seger tvingar Clinton åt vänster

Vänsterkandidaten Bernie Sanders vann med utklassningssiffror mot Hillary Clinton i tre primärval under påskhelgen. Även om vägen till att bli partiets kandidat till presidentvalet i höst fortfarande är lång, så har Sanders framgångar lett till att motståndaren Clinton måste gå mer åt vänster, säger USA-kännaren Elizabeth Walentin till SvD.

Kampen om Vita huset
[object Object]
Bernie Sanders höll sitt segertal i Wisconsin, där nästa primärval hålls. Foto: Andy Manis/AP

Vermontsenatorn Bernie Sanders vann en jordskredsseger mot Hillary Clinton i både Alaska, Washington och Hawaii under påskhelgen. Han har därmed vunnit minst fyra av sex delstater i demokraternas primärval.

Så här sade han vid segermötet i Madison, Wisconsin, där nästa primärval kommer att äga rum:

– Vi gör betydande inbrytningar i Clintons ledning och har en väg mot seger. Ingen kan förneka att vi har momentum, vind i seglen, ropade han till jublande anhängare, enligt Reuters.

Annons
X

Han tog över 72 procent av rösterna i Washington mot Hillary Clinton, och 80 procent i Alaska.

USA-kännaren Elizabeth Walentin säger till SvD att resultatet var väntat. Inte minst eftersom Bernie Sanders hela tiden har varit tydlig med att han är störst på väst- och ostkusten, inte i sydstaterna.

Hon säger att mycket av det här bygger på den dynamik som i USA brukar kallas "momentum", eller medvind.

Stäng

ALLT OM USA-VALET – viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det gäller inte att vinna i början, utan att plocka på och plocka på varje månad. Han kommer att vara fortsatt huvudbry för Hillary. Jag tror att hon räknade med att Sanders skulle vara långt borta redan.

  Även om det är någorlunda klart att Hillary Clinton blir demokraternas kandidat, så måste hon fortfarande lyckas ta sig hela vägen till konventet. Motståndet från Sanders, som har en stark andraplats, är hårt.

  – Få trodde att en socialist som Bernie Sanders skulle komma så långt, men han fortsätter att skrälla och peka på de delstater där han har vunnit, säger Elizabeth Walentin.

  Bernie Sanders har styrt budskapsdebatten i valet, medan Hillary Clinton följt efter, menar Walentin. Han har vänt demokraternas politik mer åt vänster.

  – Tittar man på de frågor som hon tar upp, så är de samma som hans. Hon har börjat prata om storbankerna och kapitalets roll, vilket är nytt. Fastän han inte vinner så pratar alla om honom, han påverkar debatten.

  Sanders har däremot inte lyckats övertyga äldre och svarta väljare i USA, enligt Walentin.

  – Det är synd, men han har fått glöd i amerikanska college-ungdomar. Många av dem har rest till andra sidan av landet för att bli volontärer i hans kampanj. Han har fått folk att engagera sig.

  Elizabeth Walentin berättar att hon kommer från Massachusetts i nordöstra USA, granndelstat till Vermont där Bernie Sanders verkar som senator.

  – Han var helt okänd för folket i regionen och ingen skulle ha känt igen honom på gatan innan han blev senator. Trots det lyckades han bli den här stora kandidaten. Han kom från ingenstans med sin vänsterpolitik.

  **Tror du att han breddar vägen för framtida vänsterkandidater? **

  – Absolut. Det säger något att en uttalad socialist, som hade svårt att ansluta sig till demokraterna, har kommit så långt. Det är väldigt speciellt i vår historia. Det finns nog fler vänsteranhängare som får hopp.

  Annons

  Bernie Sanders höll sitt segertal i Wisconsin, där nästa primärval hålls.

  Foto: Andy Manis/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X