Jesper Sundén:Hot i brev till FN-stater: ”USA tar det personligt”

Jesper Sundén

Vad Donald Trump än ville med sitt Jerusalembeslut så har han i princip fått hela världen emot sig. På torsdag samlas FN:s generalförsamling i ett specialinsatt möte för att ta avstånd från beslutet. Nu hotar Trump med att dra in ekonomiskt stöd för dem som röstar emot USA:

– Vi kommer att spara mycket. Vi bryr oss inte.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
USA:s president Donald Trump hotar att straffa de länder som röstar emot USA i generalförsamlingen på torsdag. Det sa han på årets sista kabinettsmöte.

USA:s president Donald Trump hotar att straffa de länder som röstar emot USA i generalförsamlingen på torsdag. Det sa han på årets sista kabinettsmöte.

Foto: Evan Vucci/AP
Annons

När Donald Trump meddelade att han skulle erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta ambassaden dit vägde han orden noggrannare än vad han annars ofta gör. Han hänvisade till den lag som kongressen röstade igenom om detta redan 1995 och vars genomförande alla presidenter sedan dess har skjutit upp av hänsyn till fredsprocessen mellan israeler och palestinier. Han undvek dock kongressens ordval om att Jerusalem skulle vara en ”odelad stad” och framhöll att gränserna för Israels suveränitet i Jerusalem är något som måste förhandlas fram mellan parterna.

Dessutom gjorde Trump något som få uppmärksammat. Först kritiserade han sina företrädare: ”Tidigare presidenter har lovat detta under sina valkampanjer, men sen misslyckats med att leverera. I dag levererar jag”. Trots det satte han sig strax efter och skrev under en uppskjutning av lagen i ytterligare sex månader – precis som Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama gjort var sjätte månad de senaste 22 åren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons