Annons

USA godkänner utgiftsökningar

USA:s president Donald Trump kallar uppgörelsen "fenomenal".
USA:s president Donald Trump kallar uppgörelsen "fenomenal". Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Den amerikanska senaten har som väntat godkänt en tvåårig förlängning av det undantag som innebär att skuldtaket får höjas ytterligare. Förslaget var en del av den federala statsbudget som också innebär utgiftsökningar på 320 miljarder dollar.

Under strecket
TT
Publicerad

Politiskt innebär dagens beslut att frågan om skuldtaket inte blir riktigt het igen förrän efter presidentvalet 2020. Men kongressen och president Donald Trump måste efter sommaruppehållet också godkänna tolv separata lagförslag vid sidan av budgetuppgörelsen för att undvika att USA får betalningsproblem och återigen tvingas stänga federala verksamheter. Senast kring årsskiftet var USA:s statsapparat delvis nedstängd i rekordlånga 35 dagar till följd av låst läge i budgetfrågor.

Redan före det lagförslag som nu passerat kongressens båda kammare brottas USA med ett gigantiskt budgetunderskott, som spätts på av Trumpregeringens stora skattesänkningar. I år räknar kongressens budgetkontor med att underskottet ökar till 896 miljarder dollar eller 4,2 procent av BNP. USA:s statsskuld ligger samtidigt på cirka 105 procent av landets BNP.

Annons
Annons
Annons