USA-fond kan ta över Saab

Pengar till Spykers köp av Saab ska tas från amerikanska fondbolaget GEM via en nyemission. En fallande aktiekurs i Spyker gör att GEM ser ut att bli största ägare i Spyker. Fondjätten kan till och med tvingas lägga ett bud på hela Spyker och därmed Saab.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Spyker ska betala 540 miljoner kronor för Saab, varav 360 miljoner när affären slutförs om ett par veckor. 180 miljoner ska enligt Spykers vd Victor Muller komma från fondbolaget GEM, Global Emerging Markets. Det är ett amerikanskt fondbolag som förvaltar 25 miljarder kronor och har kontor i New York, Geneve, Paris och Hong Kong. GEM är enligt sin hemsida inriktad på att köpa kontroll – eller minoritetsposter i mindre och medelstora bolag. Några av de senaste affärerna inkluderar ett kinesiskt timmerföretag, ett bolag inom försvarsindustrin i Australien och ett it-bolag i Nigeria.

Ett företag som gjort affärer med GEM och som SvD Näringsliv har varit i kontakt med kallar fonden för seriös men ”blodsugare, de erbjuder extremt dyr finansiering till företag utan kreditvärdighet eller säkerheter.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons