Annons
X
Annons
X

USA-expert: Hans bedrift är makalös

Demokraternas Bernie Sanders står för en "makalös bedrift", enligt USA-forskaren Frida Stranne. Med alla röster räknade är det dött lopp mellan Sanders och Hillary Clinton. Republikanernas Marco Rubios starka tredjeplats visar att han kan utmana både Donald Trump och Ted Cruz.

(uppdaterad)
Kampen om Vita huset
Foto: J. David Ake/AP

På tisdagsmorgonen svensk tid är resultatet mycket jämnt mellan Demokraternas Hillary Clinton och Bernie Sanders. Att Bernie Sanders går så starkt är en överraskning, enligt USA-experter som SvD talat med.

Dag Black, universitetslektor i Nordamerikastudier, och USA-forskaren Frida Stranne drar tre viktiga slutsater efter nomineringsmötet i delstaten Iowa.

 • Oväntat jämnt mellan Clinton och Sanders
 • Trump inte lika stark som i opinionsundersökningar
 • Republikanen Marco Rubio blir en utmanare att räkna med
Annons
X

– Det är mer jämnt än vad man kunde vänta sig mellan Clinton och Sanders. Han kallar sig demokratisk socialist vilket är ovanligt i en amerikansk kontext. Många tycker att hans fokus på välfärd är viktigt, särskilt unga idealistiska väljare. Han kritiserar de växande ekonomiska klyftor, Wall street och storbankerna, säger Dag Blanck.

– Sanders bedrift är makalös. Han har verkligen lyckats skapa en gräsrotsrörelse, säger Frida Stranne.

**Vid 9-tiden gick **det inte att avgöra vem som tog flest röster hos Demokraterna. Men enligt Hillary Clinton har hon vunnit nomineringsvalet i Iowa uppger hennes kampanjstab, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stäng

ALLT OM USA-VALET – viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På Republikanernas sida tog Texassenatorn Ted Cruz hem segern med 28 procent av rösterna. Fastighetsmagnaten Donald Trump, fick 24 procent och placerade sig strax före trean Marco Rubio, med 23 procent.

  – Trump har inte gått så starkt som man väntat sig, även om han kom tvåa. Det är väldigt osäkert med Trump eftersom han är en så annorlunda kandidat. Resultatet pekar på att hans väljare inte är lika engagerade och går inte till vallokalen i samma utsträckning som Cruz väljare, säger Dag Blanck.

  **Efter valet i **Iowa tycker Dag Blanck att det är relevant att ställa sig frågan hur stark Trump egentligen är i förhållande till opinionsundersökningarna.

  USA-forskaren Frida Stranne säger till SvD att Donald Trumps val att bojkotta debatten hos TV-bolaget Fox kan ha slagit tillbaka på honom.

  Donald Trump såg i opinionsmätningarna ut att vinna första omröstningen i Iowa. Men när nomineringarna väl räknats fick han se sig slagen av konkurrenten Ted Cruz. Foto: Jae C. Hong/AP

  Han verkar ha tappat sitt opinionsläge något, men det är ingen genomklappning och han kommer att ta nya tag

  – Han verkar ha tappat sitt opinionsläge något, men det är ingen genomklappning och han kommer att ta nya tag. Detta är bara första resultatet, säger Stranne.

  Hon säger att Floridasenatorn Marco Rubio tredjeplats är mest intressant.

  – Det är en tydlig signal framåt och en boost i hans kampanj. Detta visar att han blir en utmanare att räkna med för Trump och Cruz. Nu kan Rubio flytta fram sina positioner.

  **Marco Rubio är **den kandidat som klivit fram som ett bra alternativ till både Trump och Cruz som är mer konservativa alternativ på ytterflanken, enligt experterna.

  Att det går bra nu behöver så klart inte betyda att framgångarna fortsätter för någon av kandidaterna. Under nomineringsprocessen är det de mest engagerade väljarna, som ofta stöder kandidaterna på flanken, som deltar. Det slår igenom på resultatet, enligt Blanck.

  Två kandidater, en på vardera sidan, har valt att dra sig ur kampen om att nomineras till presidentkandidat: Martin O'Malley från Demokraterna och Mike Huckabee från Republikanerna.

  Annons
  Foto: J. David Ake/AP Bild 1 av 2

  Donald Trump såg i opinionsmätningarna ut att vinna första omröstningen i Iowa. Men när nomineringarna väl räknats fick han se sig slagen av konkurrenten Ted Cruz.

  Foto: Jae C. Hong/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X