Annons

USA-diplomater oroas över UD i fritt fall

USA:s utrikesminister Rex Tillerson (till höger) på väg in till sitt kontor på utrikesdepartementet i Washington DC. Tillerson har kritiserats för att isolera sig från departementets karriärdiplomater och stänga många ute från viktiga beslut. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson (till höger) på väg in till sitt kontor på utrikesdepartementet i Washington DC. Tillerson har kritiserats för att isolera sig från departementets karriärdiplomater och stänga många ute från viktiga beslut. Arkivbild. Foto: Cliff Owen/AP/TT

Tomma stolar, urusel stämning och oro bland de anställda. Under Rex Tillersons ledning tycks det amerikanska utrikesdepartementet gå på tomgång – något som kan utmana USA:s ställning i världen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Rex Tillerson (närmast kameran) har en annan syn än president Donald Trump i en rad viktiga utrikespolitiska frågor. Arkivbild.

Foto: Alex Brandon/AP/TT Bild 1 av 2

USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Arkivbild.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT Bild 2 av 2

När Donald Trump tillträdde som president gjorde han tidigt klart att det var militära muskler – inte diplomati – som var hans melodi. Vita huset har föreslagit neddragningar i budgeten på runt 30 procent och veteraner inom diplomatkåren har beskrivit det som att utrikesdepartementet är under attack.

Samtidigt kritiseras utrikesminister Rex Tillerson för att isolera sig på sitt kontor och utestänga karriärdiplomater från viktiga beslut.

Annons
Annons
Annons