USA börjar tala med sina fiender

En helomvändning är på väg i USA:s Mellanösternpolitik när USA nu går med på att tala med Syrien och Iran i Bagdad och samtidigt skickar en hög diplomat till Damaskus. Men experter i USA är inte överens om vart U-svängen ska leda.

Under strecket
Publicerad
Annons

Igår meddelades att USA för ­första gången på två år skickar en hög diplomat till Damaskus. Biträdande utrikesminister Ellen Sauerbrey ska besöka Damaskus ”under de närmaste veckorna” för att tala om den irakiska flyktingkatastrofen. Sauerbrey ska åtföljas av en representant för FN:s flyktingorgan UNHCR och amerikanerna försäkrar att det inte handlar om några bilaterala samtal med Syriens regering.

Men Mellanösternexperter vid tankesmedjor i Washington är ändå överens om att det pågår en U-sväng i Vita husets politik gentemot Mellanöstern. Detta är en följd av republikanernas katastrofval till kongressen i november och Baker-Hamilton-kommissionens rekommendationer att USA ska tala med fienden – Syrien och Iran – för att hitta en väg ut ur krisen i Irak. Men experterna är inte överens om vad omsvängningen ska leda till.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons