Annons
X
Annons
X

USA bekräftar vapenförsäljning

USA bekräftade på onsdagen att man avser att sälja vapen till Saudiarabien för 60 miljarder dollar, motsvarande 400 miljarder kronor.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Om affären genomförs handlar det om den enskilt mest lukrativa vapenaffären i USA:s historia och kan ge omkring 75 000 jobb.

Detaljerna om försäljningen har skickats till kongressen, som har 30 dagar på sig att opponera sig mot affären.

Israel, som traditionellt oroas av vapenavtal med arabländer, har inte några invändningar, enligt utrikesdepartementet.

Annons
X

I affären, som sträcker sig över 15 till 20 år, ingår bland annat 84 stridsplan av typ F-15 och 72 Black Hawk-helikoptrar samt 70 Apache-helikoptrar. Försäljningen inkluderar också uppgradering av 70 gamla F-15-plan.

– Det kommer att skicka starka signaler till länder i regionen att vi har för avsikt att stödja vår viktiga partners och allierade i Persiska viken och Mellanöstern, sade Andrew Shapiro, tjänsteman på utrikesdepartementet.

Amerikanska flygplanstillverkaren Boeing väntas under perioden tjäna 24 miljarder dollar på försäljningen av stridsflygplan och helikoptrar. 77 000 Boeing-anställda och entreprenörer kommer att arbeta med projektet.

Enligt analytiker väntas affären inte möta större opposition i kongressen.

När planen läckte ut för en månad sedan uppgav tjänstemän att även anti-radar-robotar, precisions-styrda bomber och Helfire-robotar ingår i försäljningen. Om dem nämndes inget på onsdagens presskonferens.

Washington TT-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X