Annons

Kapten Sabeltand och den magiska diamantenUrvattnad norsk piratfilm som vill vara amerikansk

Kapten Sabeltand och hans mannar.
Kapten Sabeltand och hans mannar. Foto: Nordisk Film

Kapten Sabeltand vill tävla med de största amerikanska studiorna, men budgetmässigt är det förstås inte möjligt. Det norska piratäventyret blir själlöst och stereotypt.

Under strecket
Publicerad

I mer än 30 år har Kapten Sabeltands föreställningar underhållit barn över hela Norge och med en särskilt populär avdelning på Dyreparken i Kristiansand. Jubileumsfilmen ”Kapten Sabeltand och den magiska diamanten” är den andra animerade filmen efter samma figur. Men dess huvudpersoner är framför allt två andra: världens yngste sjörövare Pinky, som dock tröttnat på livet ombord, och hans bästis Sunniva, som är desto mer lysten på äventyr. Och snart står dessa två, blonda och hjältemodiga, mitt i centrum för jakten på en magisk diamant.

Många vill åt den åtråvärda stenen, som vid fullmåne sägs kunna infria vilken önskan som helst. Maga Khan, den muskulösa men ack så solkänslige tyrannen, har först fått den i present av den sluga drottningen. Men en ung utsvulten pojke i deras fångenskap, misstänkt lik Pinky, har tidigt stulit den. I hasorna får pojken också Kapten Sabeltand, världens farligaste sjörövare som på skeppet Den svarta damen mönstrar många korkade män, men (länge) inte tillåter några kvinnor, varför Sunniva tvingas till maskerad.

Annons
Annons
Annons