Analys

Karoline Eriksson:Urval av vårens bästa filmer

Karoline Eriksson

Oscarsnomineringen till Malik Bendjellouls ”Searching for Sugar man” är en glädjande start på det svenska filmåret. SvD:s Karoline Eriksson spanar in i filmvåren, som rullar igång på allvar på filmfestivalen i Göteborg.

Under strecket
Publicerad
”Kon-Tiki”, Norges dyraste film någonsin.

”Kon-Tiki”, Norges dyraste film någonsin.

Django Unchained, Quentin Tarantinos nya film.

Django Unchained, Quentin Tarantinos nya film.

Foto: AP
Annons

Det finns många anledningar att fira när Oscarsgalan äger rum på Kodak Theathre i Los Angeles den 24 januari. Framför allt är det sensationellt att Malik Bendjellouls ”Searching for Sugar man” verkligen blev nominerad till Bästa dokumentär. Det är första gången det händer en svensk film, om man inte räknar in Lennart Ehrenborgs ”Ra” (1970). Det var en norsk-svensk samproduktion, och Svenska filminstitutet har redan bestämt sig för att den därför inte gills, för att så att säga underlätta firandet av ”Searching for Sugar man”. I toppkategorin Bästa film finns Kathryn Bigelows ”Zero dark thirty”, där Alexander Karim har en liten roll och där Fares Fares spelar en CIA-officer med pakistanskt ursprung som har en nyckelroll i sökandet som leder fram till avrättningen av Usama bin Laden.

I kategorin Bästa icke engelskspråkiga film finns danska ”A royal affair” med Alicia Vikander. Och ”Anna Karenina”, Vikanders första riktiga storfilm, har fyra Oscars-nomineringar. I norska ”Kon-Tiki”, också nominerad till Bästa icke engelskspråkiga film, spelar Gustaf Skarsgård etnografen Bengt Danielsson. Dessutom är två svenskar, Per Hallberg, veteran i Oscarssammanhang, och Paul N J Ottosson nominerade för Bästa ljud i ”Skyfall” respektive ”Zero dark thirty”.

Annons
Annons
Annons