Annons

Urtida sköldpadda stor som en bil

En vattenlevande sköldpadda som vägde över ett ton och vars ryggsköld var närmare tre meter lång. För fem miljoner år sedan tros detta djur ha varit en relativt vanlig syn i dagens Sydamerika. Men sin massiva storlek till trots, saknade den inte fiender.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

Stupendemys geographicus levde för mellan fem och tio miljoner år sedan i dagens Sydamerika. Den vägde 1 145 kg och dess skal blev närmare tre meter långt. Längst fram på ryggskölden vid huvudet hade hannarna två hornliknande utväxter.

Foto: Illustration: Jaime ChirinosBild 1 av 3

För inte så länge sedan hittade forskarna, däribland paleontologen Rodolfo Sánchez från Venezuela, ett fossil av denna art vars skal var närmare tre meter långt.

Foto: Jorge CarilloBild 2 av 3

Fossilet hittades i åtta miljoner år gamla avlagringar i Venezuela. På bilden jämför sig den venezuelanske paleontologen Rodolfo Sánchez med sköldpaddans ryggsköld.

Foto: Edwin CadenaBild 3 av 3

I dag är de tropiska delarna av Sydamerika bland de artrikaste platserna på jorden. Så tycks det även ha varit för mellan fem och tio miljoner år sedan, av fossilfynden att döma.

Många av djuren var påfallande stora. Bland de senaste fynden, som hittades i åtta miljoner år gamla avlagringar, finns resterna av en vattenlevande sköldpadda, Stupendemys geographicus, som tros ha vägt 1 145 kg.

Annons
Annons
Annons