Annons

Urtida ökenkatastrof kan upprepas

Södra gurbantunggutöknen är ett av de områden som forskarna har studerat. Här är mindre än 30 procent av ytan täckt av vegetation.
Södra gurbantunggutöknen är ett av de områden som forskarna har studerat. Här är mindre än 30 procent av ytan täckt av vegetation. Foto: Hong-Xiang Zhang

För 34 miljoner år sedan drabbades nuvarande Centralasien av en ekologisk katastrof på grund av klimatförändringarna. Nu varnar forskare för att samma sak kan hända igen.

Under strecket
Jörn Spolander / TT
Publicerad

– I dag ser vi hur öknarna breder ut sig i stora delar av Mongoliet, nordvästra Kina och Tibet. Det är mycket oroande, eftersom vi vet hur ekosystemen kollapsade tidigare, säger Natasha Barbolini, forskare i paleoekologi vid Stockholms universitet.

Tillsammans med kollegor i bland annat Nederländerna har hon analyserat fossilt pollen och kopplat samman fynden med klimatdata och tidigare kartläggningar från djurvärlden. På så vis har de skapat en bild av hur ekosystemen har förändrats i den här regionen under de senaste 43 miljoner åren. Studien publiceras i Science Advances.

Annons
Annons
Annons