Annons

Ursinne mot brexit i le Carrés nya roman

John le Carré vid en protest mot brexit i London denna höst.
John le Carré vid en protest mot brexit i London denna höst. Foto: Sean Smith/TT

Spionmästaren John le Carré målar i sin senaste roman en bild av ett Storbritannien i fritt fall, styrt av en egoistisk lycksökarregering som med brexit knuffar sitt folk ner i en avgrund. Orden läggs i munnen på romanens agenter, men kunde lika gärna uttalas av författaren själv.

Under strecket
Publicerad

BRYSSEL För fyra år sedan, då nyss fyllda 84, beslutade författaren John le Carré att det var dags att lägga romanskrivandet på hyllan. Han skulle i stället se sig i backspegeln och fila på sin stora självbiografi. Eller snarare på en hel liten samling berättelser ur minnet, från sin egen tid som hemlig brittisk agent, sina världsomspännande resor och ett halvsekel som en av världens främsta författare av spionromaner. Samlingen släpptes 2016, men le Carré kunde inte hålla sitt löfte särskilt länge.

Sedan dess har han släppt ytterligare en spionroman, och nu, bara två dagar före sin 88:e födelsedag, ännu en. Romanen ”En fri agent”, som nu släppts på svenska, är långt ifrån en gammal mans trötta, sammanfattande slutverk.

Annons
Annons
Annons