Ma Rainey's black bottomUrladdning på Netflix om bluesens moder

Viola Davis som Ma Rainey.
Viola Davis som Ma Rainey. Foto: David Lee/Netflix

Filmen om bluessångerskan Ma Rainey är inte så mycket en hyllning som en social skildring på musikaliskt tema. ”Ma Rainey's black bottom” är ett drama som växer sig större än de ämnen det skildrar.

Under strecket
Publicerad
Rollen som trumpetaren Levee blev Chadwick Bosemans sista.

Rollen som trumpetaren Levee blev Chadwick Bosemans sista.

Foto: David Lee/Netflix
Annons

Netflix-filmen ”Ma Rainey's black bottom”, baserad på August Wilsons pjäs med samma namn, är inte så mycket en hyllning till ”bluesens moder” Ma Rainey, vilket man skulle kunna tro. Snarare är det ett samhällsdrama och en social skildring på musikaliskt tema, en urladdning mellan svarta och vita och mellan svarta och svarta, där Ma Rainey (Viola Davis) är en av de två huvudpersonerna.

1927 beger sig denna skönsjungande, imposanta kvinna, drygt 40 år och uppburen sedan länge, till Chicago för att spela in ännu en skiva. I sällskap har hon syskonsonen Sylvester som stammar, samt den vackra Dussie Mae som förför. I studion väntar, förutom de vita producenterna, det svarta band som ska kompa henne. Det är först som sist här som filmen äger rum, som ett slags kammarspel som ingen vet hur man bäst tar sig ur.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons