Recension

När börjar det riktiga livetUrban ångest under lupp

I sin nya bok tittar Fredrik Lindström närmare på det välbeställda svenska lidandet. Berättelserna speglar i sina bästa stunder en hel livsstil där hemtrevnad bor granne med ångest.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Fredrik Lindström har tidigare skrivit bland annat ”Vad gör alla superkända människor hela dagarna”? (2001)

Fredrik Lindström har tidigare skrivit bland annat ”Vad gör alla superkända människor hela dagarna”? (2001)

Foto: CAROLINE ANDERSSON/BONNIERFÖRETAGEN
Annons

Det är synd om svenskarna. Det är naturligtvis synd om många andra också men Fredrik Lindström har i sin novellsamling ”När börjar det riktiga livet” särskild blick för varför och hur det är synd om just svenskarna. Och mera specifikt, den urbana, välbeställda medelklass som, om man uttrycker det så, har speciellt goda resurser att lida.

Ta nu detta med de polska hantverkarna. De kommer till Sverige för att bygga altaner och garage, med sig har de sina fruar som städar. De arbetar och arbetar och har inte ens råd att åka hem över veckosluten för att träffa sina barn. Detta ger fru Lisa, vars altan de bygger, svåra moraliska smärtor. Ända tills hon upptäcker att polackerna inte bara bygger, de äter också alltför fet mat och ber till Gud. Då inser hon att Polen helt enkelt är ett mindre utvecklat land än Sverige, varför det är alldeles naturligt att polackerna bygger och städar i Sverige. Ingenting att gruva sig för.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons