Annons
X
Annons
X

Urban Ahlin: ”Det ligger i Etiopiens intresse att lösa det här”

De fängslage journalisternas beslut att ansöka om nåd förändrar inte den svenska regeringens inställning till domen eller arbetet med frågan enligt UD:s presschef Anders Jörle.

– Vi kommer att fortsätta att stödja journalisterna på samma sätt som hittills har skett, säger han.

Av TT

Det betyder bland annat att ambassaden kommer att fortsätta att träffa och bistå svenskarna.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin säger till TT att bollen nu ligger hos den svenska regeringen.

– Jag har än så länge inte haft någon anledning att kritisera utrikesdepartementet. Det har gjort vad det ska göra. Men nu ligger ansvaret helt och fullt på att den svenska regeringen i sitt arbete, genom påtryckningar och samtal och genom att öka pressen på den etiopiska regeringen, försöker få ut svenskarna så snabbt som möjligt, säger han.

Annons
X

Ahlin tycker att regeringen ska prata direkt med den etiopiska regeringen. Etiopien var Sveriges första biståndsland och det finns långa och historiska band mellan länderna.

– Det ligger i Etiopiens intresse att lösa det här. Annars får man problem med Sverige, med EU och med USA och även med en del andra länder, säger Ahlin.

Däremot anser han inte att biståndet ska användas i påtryckningarna.

– Det skulle bara drabba de fattiga och de är inte ansvariga, säger Ahlin.

Reportern Martin Schibbye och fotografen Johan Persson, båda frilansare, greps och skottskadades den 1 juli av etiopisk militär i det av myndigheterna stängda och omstridda området Ogaden. De korsade gränsen illegalt från regionen Puntland i Somalia och påträffades med rebeller från den av Etiopien terrorstämplade gerillan Ogadens nationella befrielsefront (ONLF).

Svenskarna åtalades för terrorbrott och illegal inresa. Den 21 december befanns de skyldiga till att olagligt ha tagit sig in i Etiopien och att ha hjälpt ONLF, något som klassades som främjande av terrorism. Den 27 december meddelades straffet på elva års fängelse.

Svenskarna tänkte rapportera om det delvis Lundinägda bolaget Africa Oils verksamhet i området.

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X