Ur Larssons ”Ulf” föds Munchs skri

Såg Edvard Munch Carl Larssons målning ”Ulf” i Paris 1889 – och ledde detta möte i så fall fram till kompositionsidén och stämningen i Munchs målning ”Skriet” från 1893? Carl-Johan Malmberg finner oväntade beröringspunkter mellan de två verken.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ibland kan en målning öppna sig för betraktaren tack vare en helt annan målning – av en helt annan konstnär. En bild samspråkar med en annan. Man tycker sig upptäcka en ny dimension, ett dolt djup. Något man bara anat träder fram i all sin tydlighet. Det hände mig häromdagen inför Carl Larssons sällan exponerade olja ”Ulf i aftonsol”. Man kunde se den på Bukowskis i Stockholm inför vårauktionen i maj.

Ett barn står i en grind vid en grusväg och tittar storögt ut mot betraktaren. Röda, gula och gröna färgtoner präglar målningen, det lilla barnet glöder i rött. Jag hade tidigare bara sett målningen som reproduktion och då uppfattat den som en idyllisk minatyr. Nu visade den sig vara relativt stor, 150x128 cm, anslående med sin kraftfulla färgbehandling, sin väg in i bildrummet, och den svårpejlbara blicken hos barnet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons