Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Hawking: Är inte science fiction – vi kan överleva

EXKLUSIVT UTDRAG | Både Ragnarök och en ny medeltid har människan goda chanser att överleva, enligt Stephen Hawking. Men hur? Boken ”Korta svar på stora frågor” (Modial) är baserad på material från den världsberömde fysikerns eget arkiv. SvD publicerar här ett exklusivt utdrag.

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2018 flyttade Bulletin for Atomic Scientists, en sammanslutning grundad av några av de fysiker som var inblandade i Manhattanprojektet, fram visarna på sin domedagsklocka. Klockan, som används för att indikera hur nära förestående en katastrof – militär eller miljömässig – är för vår planet, står nu på två minuter i tolv.

Domedagsklockan har en intressant historia. Den installerades 1947, vid en tidpunkt då atomåldern ännu var ny. Om den första detonationen av en atombomb två år dessförinnan, i juli 1945, skulle Robert Oppenheimer, Manhattanprojektets ledande forskare, senare yttra följande: ”Vi visste att världen aldrig mer skulle bli densamma. Några människor skrattade, några grät, de flesta var tysta. Jag drog mig till minnes frasen från den hinduiska skriften Bhagavad-Gita: ‘Nu har jag blivit döden, världarnas förstörare’”