Annons
Recension

När hundarna kommerUr gärningsmannens perspektiv

Jessica Schiefauer är författare och lärare vid skrivarutbildningar. Hennes roman ”Pojkarna” tilldelades Augustpriset 2011 och har filmatiserats av Alexandra Keining, premiär i november 2015.
Jessica Schiefauer är författare och lärare vid skrivarutbildningar. Hennes roman ”Pojkarna” tilldelades Augustpriset 2011 och har filmatiserats av Alexandra Keining, premiär i november 2015. Foto: Hillevi Nagel

Hur kan vi närma oss en tonåring som mördar? Augustprisbelönade Jessica Schiefauers ungdomsroman hittar in via kulissen: sommarlovsidyll, hemmafester och föräldrar som mest hasar omkring.

Under strecket
Publicerad

Att det ska sluta svart anar man nästan omedelbart i Jessica Schiefauers nya ungdomsroman. Sommaren tycks överdådig i den sprakande tonårsnatten vid sjön och dessutom har Isak nyss fått kontaktlinser. Samma gamla finniga ansikte blickar ut över den lilla orten men utan glasögon är ögonen som stjärnor. Det är som om oerhörda saker helt enkelt måste ske – och branten ned mot det de våldsamma händelser som blir en tonårspojkes död kantas av nattbad och spirande kärleksmöten, Torshammare i presentpapper och en chihuahuas skärande skri när någon under en fest försöker spola ned den i toaletten.

Jessica Schiefauer belönades med Augustpriset för ”Pojkarna”, en ungdomsroman om tre flickor som under nätterna förvandlas till just pojkar. Hennes tredje bok tar sats ur flera faktiska händelser, och visst är det John Hron jag då och då ser framför mig, även om jag inte vill. ”Det är inte en sann berättelse, understryker författaren noggrant i sitt efterord. Men den är inte heller osann.”

Annons
Annons
Annons