Ur chocken kom orden

Under strecket
Publicerad
Annons

Han ler åt sig själv när han berättar om de ensamma nätterna i Prag omedelbart efter den 11 september 2001. Han kallar sig ”nojig” som övergav sovrummet högst upp under takåsarna, men bilderna från World Trade Center jagade honom: människor som desperat kastar sig ut från fönstren. Han bar ned madrassen, sköt in den under skrivbordet i arbetsrummet på undervåningen och sov där.
Tio veckor senare hade Steve Sem-Sandberg skrivit hela första delen av Härifrån till Allmänningen, den roman som kom ut i fredags för en vecka sedan och som fått många kritiker att jubla. Hans nionde bok betygsätts med ord som ”ett nytt slags allvar”, ”extrem närvaro”, ”rik och smart komponerad”, ”en av vårens bästa romaner”.
Berättelsen kretsar kring nioåringen Leonard som gåtfullt nog slutade prata när han var fyra. Runt Leonard finns ett gäng med ungar som hela tiden dras till Allmänningen, och ett antal förortspar som är spegelvänt sammanlänkade i kedjehus med sina trädgårdsplättar och garageinfarter.

Händelserna i boken
inträffar 1968-1969 - ”idyllens sista år” som Steve Sem-Sandberg säger: En brytningstid som sammanfaller med Sovjets invasion i Tjeckoslovakien. Med månlandningen och de första invandrarna i klassen.
Familjerna och deras livsöden var färdiga när han vaknade klockan tre en natt under skrivbordet i Prag: Som om historien han burit med sig sedan 1980-talet blir förlöst av chocken.
Han var tvungen att göra något, förklarar han. Flygplanens krasch i tvillingtornen var ju ett slag mot USA - och därmed mot något i hans egna, norska föräldrars bakgrund. 1953 flyttade de från Oslo till USA. De kom till Sverige och LM Ericsson 1958, samma år de fick sin förstfödde: Steve. Namnet skulle påminna om deras bästa år i livet. Alltså fick man inte ens beröra Vietnamkriget på den tiden hemma hos familjen Sem-Sandberg i villaförorten Vendelsömalm ett par mil söder om Stockholm.
Visst finns det paralleller till Venby som är den fullfjädrade förortsmiljön i romanen. Höghusområdet Tistelkransen som växer fram enligt
miljonprogrammet påminner om Brandbergen. Skiljelinjen som gestaltas mellan de romanfigurer som köpt sina villor på 1950-talet och de som flyttade in ett decennium senare - den var lika tydlig i hans egen uppväxt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons