Uppvisning

När Sverige semestrar jobbar landets modeskapare som mest. Vårkollektionerna 2013 – som ska visas i augusti – måste bli klara och under några stressiga veckor planeras de tio minuter som avgör framtiden. SvD har följt tre designer under den intensiva perioden.

Under strecket
Publicerad
Annons

En nykomling på modeveckan som inleds i Stockholm imorgon styr upp en komplett couturevisning från friggeboden på föräldrarnas tomt, en annan försöker ändra inriktning på ett etablerat märke som bär företrädarens namn. Ytterligare en får inte vara med på det officiella schemat – men tänker visa ändå. De senaste veckorna har det klippts och svurits i svenska modemärkens ateljéer och förberedelserna inför den korta men djupt koncentrerade stund då märkenas nya kollektioner ska visas har gått in i sin hysteriska slutfas. Trots att det kostar stora summor att delta i modeveckan väljer de flesta svenska modeskaparna fortfarande att visa sina kläder med hjälp av en traditionell visning.

En debutant på den svenska visningsveckan är Fadi el Khoury, som tar emot SvD i syateljén LilaRo på S:t Eriksgatan. Hans halvtimmeslånga besök i den lilla källarlokalen är ett av många stopp på vad som bäst beskrivs som en kringflackande tillverkningsturné i Asien och Europa. Målet är en lyckad debut på mode-veckan och med det följer uppoffringar som att ”prioritera kollektionen framför sig själv”. Trots besök på en rad exotiska platser, däribland Bombay, är det en noppig stickad tröja från just LilaRos ateljé som utgör grunden i kollektionen. Det melerade pastellfärgade plagget, som ser ut att vara från 1980-talet, hittades av en slump och ligger nu likt ett utställningsobjekt på ett arbetsbord tillsammans med 21 tygremsor färgade i olika nyanser – som alla påminner om garnets blekta toner. Färgskalan kommer dock att ändras flera gånger under de närmaste veckorna. Kollektionen transformeras ända fram till visningsdagen – Fadi säger sig vara besatt av bättre lösningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons