Annons
X
Annons
X

Uppvärmt konstgräs – bonus eller kärna?

NEDSKÄRNINGAR | PRIORITERINGAR

För tionde året i rad rankar Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges kommuner. Överlag klarar sig kommunerna i Stockholms län bra – sex av tio topplaceringar med Solna på förstaplats i år igen. Kanske är det inte så förvånande att huvudstadsregionen går bra, men vad som därutöver verkar vara en framgångsfaktor är styret. Av de tjugo första kommunerna styrs 18 borgerligt. Förra året var alla tjugo toppkommuner borgerliga. Det kan inte vara en slump.

Till en utmärkt artondeplats, har min hemkommun Sundbyberg klättrat efter några år av nedåtgående trend. Sumpan är för övrigt en av de många kommuner som nu skär i sin skolbudget. Och okej, det är klart att krisen drabbar både kommuner och företag. Men jag saknar en parallell till bonusdebatten.

Ilskan i bonusdebatterna har ofta handlat om att bonusar har betalats ut samtidigt som kvartalsrapporterna visat röda siffror. Det är inte märkligt att det blir reaktioner på det. Det framstår helt enkelt som om cheferna är mer måna om sin egen välgång än om företagets. Däremot finns det inga som helst reaktioner på att många kommuner beter sig på liknande vis. Trots kris och röda siffror tycker man sig ha råd med saker som inte med bästa vilja kan kallas kärnverksamhet. När företagen slår av på produktionstakten ökar många kommuner sin – och det är inte skolorna de satsar på.

Annons
X

Sundbyberg är ett sådant exempel. Företagsklimatet må vara gott, men hur står det till med omsorgen om skattebetalarnas pengar?

På måndag ska kommunstyrelsen fatta beslut om neddragningar i skolan. I år och under 2010 försvinner totalt runt 26 miljoner ur skolans pengapåse. Förra måndagen däremot, beslutades om en kommunal borgen på 65 miljoner kronor för bygget av en ny konsthall, som därefter ska stödjas med 3 miljoner per år. Vidare lägger kommunen 7 miljoner på en baseballarena, då man siktar på att hålla VM i kommunen. Ett friluftsbad är planerat, 40 miljoner går den simturen på.

Över huvud taget är området fritid – inte skola – vinnaren när Sundbyberg budgetprioriterar i kristider. Mot att idrottsrörelsen förbinder sig att arbeta drogförebyggande lovar Sumpan ungefär 250 miljoner kronor till idrottshallar med mera.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det låter ju trevligt. Men på bekostnad av skolan? I en kommun vars skolresultat är ett av de sämsta i länet? Har man ens funderat över att det kanske skulle kunna fungera hyfsat drogförebyggande att
  låta bli att dra ner på skolan?

  – Jag kräver att kommunerna nu i tuffa tider prioriterar skolan, sade utbildningsminister Jan Björklund häromdagen.

  Det vore fint om kommunerna lyssnade. Skolan och omsorgen är kärnan. Baseballarenor och uppvärmt konstgräs är bonus. Och nu är det som bekant inte bonussäsong.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X