Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

Upptrappning i östra Asien ger Japan en ökad roll

Japan stiger fram som en säkerhetsfaktor i det östra Asien där Nordkorea åter skramlar med kärnvapenhotet, skriver Nicole Clifford med anledning av veckans ökade oro.

Säkerhetsrådet
Japans premiärminister Shinzo Abe får en ökad roll som stormaktsspelare i regionen.
Japans premiärminister Shinzo Abe får en ökad roll som stormaktsspelare i regionen. Foto: Evan Vucci / TT

I torsdags firades den förre ledaren Kim Jong Ils födelsedag i Nordkorea med bland annat konståkning och fyrverkerier. Utöver födelsedagen firades också det senaste testet av landets ballistiska robotar som ägde rum den 12 februari. Roboten riktades mot Japan och avfyrades när landets premiärminister Shinzo Abe var på besök i USA. Roboten flög 500 kilometer innan den föll i Japanska havet.

Enligt många säkerhetsanalytiker finns det nya element och mer avancerad teknik i roboten som signalerar förbättringar i Nordkoreas kärnvapenprogram. Vid en snabbt ordnad presskonferens fördömde Abe testet och president Trump sade att Japan, USA:s ”stora allierade”, hade ”100 procents” stöd av den amerikanska regeringen.

Testet strider mot FN:s säkerhetsråds resolutioner, vars syfte är att begränsa utvecklingen av Nordkoreas kärnvapenprogram. Landets farliga agerande försämrar säkerhetsläget i östra Asien. Det visar att USA måste bevara ett starkt engagemang i regionen för att undvika framtida militära konflikter.

Annons
X

Robottestet ses som en första prövning av Trumps utrikespolitik mot Nordkorea. Det är ingen hemlighet att Nordkorea ser USA som en fiende och påstår ofta att de utvecklar kärnvapen för att skydda landet från ”amerikansk aggression”. Trump hade tydliga åsikter om Nordkorea innan han blev president men sedan installationsdagen har han inte kommit med några konkreta utrikespolitiska förslag gällande landet.

Det finns alternativ om han vill säkerställa områdets stabilitet i kölvattnet av robottestet. Ett av dem är att samarbeta mer med Japan som kan spela en avgörande roll genom att förbli allierad med USA. Tokyo har tagit konkreta steg som de hoppas kan inspirera andra länder att sätta press på Nordkorea och få landet att spela enligt reglerna.

Nordkoreas agerande sätter även press på Kina som är landets viktigaste allierade och ansvarar för en betydande del av landets handel. Även om Kina också fördömde robottestet anser Trump att Beijings försök att hålla Pyongyang under kontroll inte går tillräckligt långt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Oavsett detta uppges Trump ha haft ett trevligt samtal med Kinas president Xi Jinping ett par dagar innan robottestet ägde rum. Kinas roll verkar vara att spela medlare i diplomatiska samtal med Nordkorea men det är tvivelaktigt huruvida Kina är USA:s bästa partner för att säkra regionens stabilitet.

  Tvärtom har Kina under den senaste tiden ökat sitt aggressiva beteende i regionen genom att bland annat bygga konstgjorda öar för militära baser i Sydkinesiska sjön. Detta agerande oroar grannländer som Vietnam, Taiwan och Filippinerna; de upplever att Kina planerar att starta ett krig för att ta över öar vars suveränitet är omstridd.

  I julas besökte premiärminister Abe ett antal grannländer i Stillahavsregionen för att förstärka Japans relationer. Slutsatsen i Vietnam, Australien, Filippinerna och Indonesien var att Washingtons engagemang i regionen är avgörande för ländernas välstånd, säkerhet och stabilitet. Kinas aggressiva beteende när det gäller omstridda öar nämndes som en av regionens största angelägenheter.

  Vid presskonferensen om Nordkoreas robottest sade Trump att USA skulle fortsätta att stötta Japans säkerhet samt säkerheten för ”alla platser under Japans administrativa kontroll”. Detta är sannolikt en referens till de omstridda Senkaku-öarna (Diaoyu på kinesiska) i Östkinesiska havet. USA har tidigare lovat att ta Japans sida i alla konflikter med Kina om omstridda öar.

  I kölvattnet av ett starkare Nordkorea och ett mer aggressivt Kina kan Japan och Abe bli en av USA:s säkraste allierade i Asien och Stillahavsregionen. Trumps bekräftelse under presskonferensen att USA ska behålla sitt goda förhållande med Japan är ett lovande tecken. Det återstår nu att se om Pyongyang tar vidare steg för att utveckla vapen som skulle kunna träffa ett grannland. Förhoppningsvis har den amerikanska administrationen formulerat en strategi för att hantera Nordkorea tills dess.

  NICOLE CLIFFORD är statsvetare och fellow vid tankesmedjan Frivärld. Hon bor i Boston, Massachusetts och kommenterar transatlantiska frågor i svenska medier.

  Annons

  Japans premiärminister Shinzo Abe får en ökad roll som stormaktsspelare i regionen.

  Foto: Evan Vucci / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X