Annons
X
Annons
X

Upptrappning i Gaza trots medling

Trots egyptiska försök att medla fram ett eldupphör i den eskalerande konflikten mellan det Hamasstyrda Gaza och Israel, så föll palestinska raketer över israeliska städer. Samtidigt fortsatte Israel att flygbomba mål i Gaza och såg ut att förbereda för en markinvasion.

Hamas beväpnade gren uppgav under fredagen att man har avfyrat en raket mot Jerusalem. Enligt den israeliska räddningstjänsten träffade raketen ett område i Jerusalemtrakten. Ingen dödades vid attacken. Det var första gången som den heliga staden attackeras med raketer från Gazaremsan. Man har tidigare trott att Jerusalem ligger utom räckhåll för Hamas och de andra palestinska gruppernas raketer.

Enligt talesmän för Hamas var raketen en hemmatillverkad ”M-75”, ett vapen som aldrig använts tidigare. Det är känt att de militanta palestinska grupperna, trots den israeliska blockaden, lyckats uppgradera sin vapenarsenal de senaste åren.

Våldet trappades stadigt upp under gårdagen trots ihärdiga försök från Egypten att medla fram ett eldupphör i konflikten, stödd av länder som USA, Tyskland och Ryssland.

Annons
X

Den egyptiske premiärministern Hisham Qandil anlände på förmiddagen till Gaza för att visa sitt odelade stöd för det palestinska folket och Gazas invånare och för att förhandla fram eldupphör med Israel, trots att den kortvariga vapenvilan som utlysts på grund av hans besök då redan hade brutits.

– Egypten kommer inte att tveka att intensifiera sina ansträngningar och göra uppoffringar för att stoppa denna aggression och säkra en bestående vapenvila, sade Qandil under en presskonferens på Shifasjukhuset i staden Gaza, enligt TT.

Enligt israelisk polis landade en Qassamraket från Gaza i havet strax utanför kuststaden Jaffa, söder om Tel Aviv, och därmed var vapenvilan bruten. Polisen beordrade att man öppnar alla underjordiska skyddsbunkrar som byggts under staden i händelse av attacker.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fler raketer och missiler föll senare under dagen över andra närliggande städer som Ashkelon och Kiryat Gat, medan israelisk militär bombade mot omkring 150 mål som exempelvis ammunitionsförråd, avskjutningsplattformar för Qassamraketer och inne i Gaza. Israelisk militär uppgav att över 60 raketer skjutits från Gaza mot Israel på fredagen. Landets avancerade missilförsvar hade kunnat genskjuta och oskadliggöra 55 av dem.

  Israel började också kalla in 16000 reservister och sade sig vara beredd att starta en markoffensiv mot Gazaremsan. Militären har fått klartecken att kalla in upp till 30000 soldater.

  På eftermiddagen samlades i Ramallah på den ockuperade Västbanken över tusen människor som skrek slagord till stöd för Hamasstyret i den avskurna palestinska enklaven Gaza, och viftade med Hamas gröna flaggor.

  – Hamas, bomba Tel Aviv, ropade folkmassan, som också höll upp stora porträtt av Hamas militäre chef Ahmad al-Jabari, som dödades i en israelisk flygräd i onsdags.

  I staden Nablus på Västbanken samlades 3000 palestinier och brände israeliska flaggor och skrek slagord som ”Död åt Israel”.

  Flera länder i väst, bland dem USA och Tyskland har bett den egyptiske premiärministern Hisham Qandil att utöva sitt inflytande i Gaza för att lugna ner situationen.

  Förbundskansler Angela Merkel, som befann sig på officiellt besök i Moskva sade via en talesperson att hon höll Hamas ansvarigt för det upptrappade våldet och krävde ett palestinskt omedelbart eldupphör. Det gjorde också EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton i Bryssel.

  ”Hamas och andra fraktioners raketattacker som startade den pågående krisen är fullkomligt oacceptabla för vilken regering som helst och måste stoppas”, skrev Ashton i ett uttalande.

  Ashton sade också att Israel hade rätt att försvara sitt folk mot raketer från Gazaremsan, men att vedergällningen måste vara proportionerlig.

  Flera demonstrationer till stöd för palestinierna hölls i Iran, i Egypten och i palestinska läger i Libanon. Regeringen i Tunisien deklarerade samtidigt från Tunis att landets utrikesminister Rafik Abdessalem kommer att besöka Gaza idag.

  Senare under dagen verkade Egyptens vilja att agera fredsmäklare ha dämpats. I Kairo sade presidenten Muhammad Mursi att Egypten kunde ta till ”ovanliga åtgärder” om de israeliska attackerna mot Gaza fortsätter.

  – Om jag ser att hemlandet är i fara så kommer jag inte att tveka att ta till ovanliga metoder, sade Mursi och lovade att hans land skulle stoppa ”denna brutala aggression nu”.

  Palestinska brandmän försöker släcka elden efter att en israelisk raket träffat en Hamas-byggnad i Gaza City.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X