Upptrappad strid om flygplansstöd

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Den bittra striden mellan USA och EU om mångmiljardstöden till flygplanstillverkarna Boeing och Airbus trappas upp ytterligare. Försöken att lösa konflikten med bilaterala samtal har misslyckats och frågan ser nu ut att dras inför världshandelsorganisationen WTO. Det blir i så fall det största handelsmålet som någonsin hamnat på WTO:s bord.
Frågan om statsstöden till Airbus och Boeing är en gammal sur- deg i handelsrelationerna mellan USA och den Europeiska gemenskapen. De båda parterna har i mer än ett decennium haft vitt skilda uppfattningar om hur man ska se på hjälpen till flygindustrin. Och motsättningarna ställdes på sin spets i oktober i fjol när amerikanerna lämnade in en stämningsansökan till WTO där man hävdade att EU givit Tou- lousebaserade Airbus 15 miljarder dollar i ”olagliga statsstöd” från Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien sedan 1967. Airbus har under den perioden gått förbi Boeing och blivit världens största flygplanstillverkare.
EU svarade med en motstämning
till WTO i vilken européerna förklarade att Boeing fått totalt 23 miljarder dollar i förtäckta statsstöd i form av skattelättnader och stora försvarsorder sedan 1992.

Där stod frågan i januari i år. Då enades parterna om att försöka lösa handelsstriden genom bilaterala förhandlingar och gav sig själva en tidsfrist på 90 dagar. Men när tidsfristen löpte ut i april hade inga framsteg nåtts och motsättningarna har sedan dess skärpts ytterligare.
EU har visserligen erbjudit sig att skära ner ett tilltänkt ”start- stöd” till den nya Airbusmodellen A350 som just nu utvecklas - och som är en direkt konkurrent till Boeing 787 - med en tredjedel från planerade 1,3 miljarder dollar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons