Annons

Upptrappad säkerhetsläge i Nordkorea - världen håller andan

Efter mystiska jordskalv i Nordkorea under natten svensk tid bekräftade en nordkoreansk nyhetssändning i dag på morgonen att en provsprängning av kärnvapen har genomförts.

– Vätebombtestet var en total framgång, sade Ri Chun-Hee – studioankaret som brukar kallas in när Nordkorea ska framföra riktigt stora nyheter.

Hon fortsatte med att förklara att testet beordrats av ledaren Kim Jong-Un, och att det handlar om en kompakt bomb som ska kunna få plats i en interkontinental robot – underförstått: kan nå USA.

Från FN och flera andra håll kommer nu fördömande mot Nordkorea som man menar allvarligt hotar den internationella säkerheten. Det handlar om månader innan Nordkorea skulle klara av att skicka en kärnvapenmissil till den amerikanska kusten, menar Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet.

I Sverige rullar den så kallade IT-skandalen vidare. I veckan kunde SvD avslöja att vid minst två tillfällen larmade Säpo förre statssekreteraren Ann Linde om att Transportstyrelsen var på väg att riskera hemlig information i sin it-upphandling. Trots att Linde var högst ansvarig för krishanteringen inom regeringskansliet så sammankallade hon aldrig några möten om situationen.

Om ett par timmar är det avspark i Minsk mellan VItryssland och Sverige. Det måste bli seger för Sverige om vi ska ha en chans att nå VM i Ryssland nästa år.

Fortsatt trevlig söndag.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons