Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
George Michael 1963–2016

Stockholm 1988: "Tusentals flickor kommer att skrika"

En historisk konsert i Kina som slutade med polisingripanden, en tv-gala som sågs i 160 länder – och en högst ljummen recension av första soloplattan. Bortgångne George Michael har lämnat sitt avtryck i SvD genom åren. Här samlar vi några av de mest minnesvärda händelserna ur arkivet.

George Michael vid en välgörenhetskonsert för AIDS i London 1993.

Foto: Gill Allen / AP Bild 1 av 2

SvD 11 april 1985.

Bild 2 av 2

Bild 1 av 6

[object Object]
George Michael vid en välgörenhetskonsert för AIDS i London 1993. Foto: Gill Allen / AP

Dansande kineser fördes bort av polis

SvD 11 april 1985.

Efter att i flera år ha motarbetat popmusiken med förbud och censur, överraskade Kina världen 1985 genom att bjuda in till sin första popkonsert – och det var Wham! som fick inbjudan. Biljettpriset: 5 yuan, motsvarande 12 kronor.

Men vissa inslag av popkulturen var inte Kina redo för, skulle det visa sig. När George Michel uppmanade publiken att släppa loss, började utländska konsertbesökare dansa. SvD:s reporter Gunnar Filseth rapporterade den 11 april 1985 om händelseförloppet som följde:

”Polisen lät utlänningarna fortsätta dansa. Men då några kinesiska åhörare började bete sig på samma sätt ingrep man genast. Polismännen bad dem sätta sig ned. De som dansade hindrade andra från att få utbyte av konserten eftersom de skymde sikten, sades det. Minst sju kineser som inte ville sluta dansa fördes bort av polisen”

Läs hela artikeln här om Whams Kina-konsert 1985 (SvD Premium) svd.se
Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

"En tv-dröm som blev sann"

Tv-tittare i 150 länder – och runt 1,5 miljarder kronor insamlat till svältkatastrofen på Afrikas horn. Konserten Live Aid är än i dag en av världens genom tiderna största tv-sändningar och beräknas ha haft en publik på 1,9 miljarder människor.

George Michel framförde under konserten, som recenseras i SvD den 15 juli 1985, ett bejublat framträdande av låten ”Don’t let the sun go down on me” tillsammans med Elton John.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Sågningen: "Som 80-talets Barry Manilow"

1986 gick George Michael och Wham!-kollegan Andrew Ridgeley skilda vägar och George Michael satsade på en solokarriär. Men i SvD togs inte den framtida poplegendens första soloplatta emot med några vidare hyllningar.

”Missförstå mig rätt, jag tyckte att Wham! var en frisk fläkt när de kom. Lagom respektlöst hoppade de in i pop- och danssvängen och på vägen gjorde de ett antal minnesvärda låtar”, skriver recensenten Stefan Malmqvist i november 1987.

Men den nya George Michel ”överlåter risktagandet till andra”. Han är helt enkelt lite för tillrättalagd i sin solodebut, tycks Malmqvist mena:

”Allt är rätt. Det finns lite sex, mycket kärlek och lagom softade bilder på George Michael i klädsam designerskäggstubb”, skriver han, innan han ger sig på låtarna som han konstaterar är ”inte särskilt upphetsande”, även om det inte är dåligt.

”Skall George Michael lyckas återerövra den gamla Whampubliken på egen hand får han nog ta i mer än så här. Trots ett och annat riff snott från Prince låter han här, som en engelsk tidning så träffande beskrev det, som åttiotalets Barry Manilow, och det var väl inte meningen?”

Läs hela recensionen här svd.se
Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  SvD 22 april 1988.

  Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2

  Bild 4 av 6

  April 1988: "Tusentals flickor kommer att skrika"

  [object Object]
  SvD 22 april 1988.

  I april 1988 står det om några av de artister som ska spela i Stockholm. De två huvudnumren är George Michael och Leonard Cohen, två storheter som under slutet av 2016 har gått bort. Eftersom gruppen Wham! aldrig spelade i Stockholm var det många som såg fram emot framträdandet:

  ”I morgon på Isstadion kommer tusentals flickor skrika halsen av sig efter Yorgos Kyriakou Panayiotou. I vanliga fall går han ju förstås under namnet George Michael, men det blev han som ni ser inte direkt döpt till. Vid konserten i Stockholm kommer med största sannolikhet inga fotografer att tillåtas, därför kan det inte bli några bilder i svenska dagstidningar”, skriver SvD:s Stefan Malmqvist bland annat.

  Läs hela artikeln här svd.se

  Dagen efter skriver SvD att det på grund av fotoförbudet inte kommer att skrivas något i tidningen om konserten.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  Dömdes för att ha blottat sig

  1998 blottade sig George Michael för en person på en toalett. Mannen visade sig vara civilpolis – och George Michael dömdes senare till 810 dollars böter samt 80 timmars samhällstjänst.

  I en intervju med CNN efter gripandet berättade George Michael att han var gay. I samma intervju uppgav han att han ångrade sitt beteende, skriver SvD den 16 maj 1988.

  – Jag kan inte ens säga att det är första gången det händer, sade han i intervjun.

  Som ett ödets ironi rapporterade SvD om domen mot George Michael dagen efter en annan världsartist gick bort: Frank Sinatra, som hyllas i ett stort porträtt ovanför artikeln.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  Kamp mot skivbolaget Sony

  ”Om jag förlorar kommer jag aldrig mer att spela in en skiva” – så sa George Michael själv när rättegången inleddes 1993. George Michael menade att det kontrakt han skrivit under med Sony 1988 i inledningen av sin solokarriär i princip var ett slavkontrakt.

  Han förbjöds spela in med något annat skivbolag fram till 2008. Samtidigt upplevde George Michael att Sony gett honom kalla handen, sedan han velat utvecklas musikaliskt från en ”sexig flickidol” till mer seriös musiker. Sony vägrade också, enligt George Michael, marknadsföra hans senaste skiva ”Listen without prejudice vol. 1”.

  Under perioden 1988–1993 hade han enbart tjänat 200 miljoner på sin skivförsäljning, medan Sony dragit in 1,1 miljarder på hans musik.

  Hur det gick? George Michael förlorade – men Sony sålde 1995 kontraktet till Virgin Records och Dreamworks Records.

  Det finns förstås mycket mer om George Michael i SvD-arkivet. Sök gärna själv:

  Svenska Dagbladets historiska arkiv svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X