Annons
X
Annons
X

Upptäckaren: Tror på fler planeter i solsystemet

För tio år sedan tog astronomen Mike Brown vid CalTech i Kailfornien ifrån Pluto sin planetstatus. Nu står han bakom upptäckten av en möjlig mystisk nionde planet i vårt solsystem. SvD har talat med astronomen som hoppas att ett superteleskop på Hawaii ska ge ett slutgiltigt bevis.

– Jag tror på fler planeter i solsystemet, säger Mike Brown.

Rymdupptäckter

”Hur jag dödade Pluto – och varför planeten förtjänade det” heter astronomen Mike Browns bok om när Pluto, som hade haft en självklar plats på skolplanscher över solsystemet sedan upptäckten på 30-talet, inte längre fick kalla sig planet.

Klicka och bläddra för att se grafiken

Mike Brown, astronom vid California Institute of Technology i USA, och hans kollegor hade under många år svept med teleskopen över ödsliga områden i utkanten av vårt solsystem, långt ute i Kuiperbältet bortom Neptunus, där Pluto och en mängd asteroider finns.

Där hittade forskarna en rad större objekt, som dvärgplaneten Sedna.

Annons
X

Dödsstöten för Pluto var Browns upptäckt av dvärgplaneten Eris), lite mindre än Pluto i storlek, men med tyngre massa. Det fick Internationella astronomiska unionen att ta ifrån Pluto sin planetstatus under ett stormigt möte i augusti 2006.

Mike Brown pekar ut den gula nionde planetens uträknade bana. Foto: Damian Dovarganes/AP

Tio år senare fortsätter Mike Brown och kollegan Konstantin Batygin sina spaningar i Kuiperbältet och upptäcker en rad objekt som kastas runt på ett mystiskt sätt, påverkade av en okänd kraft.

Till slut hade de sex olika misstänkta objekt som de körde in i olika simuleringar i en superdator.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det enda som förklarade deras beteende var att det fanns något där som var tio gånger så tungt som jorden med en väldigt lång bana runt solen, säger Mike Brown till SvD.

  Teorin om en nionde planet presenterades i Astronomical journal i veckan och har väckt stor uppståndelse. Mike Brown säger att planeten antagligen tillhör kategorin gasjättar, som Uranus och Neptunus. Den tros cirkla runt solen på ett avstånd av över 30 miljarder kilometer och ta upp emot 20 000 år på sig per varv.

  Pluto.

  Mike Brown berättar att forskarna letat länge och att bevisen långsamt blivit bättre. Men det var först för tre månader sedan som forskarna fick sitt slutgiltiga genombrott när en körning visade exakt det som de förutspått.

  – Då kände jag på riktigt att det här verkligen stämmer. Kollegan Constantin satt bredvid i kontoret och vi tittade på detta och kollade på varandra. Det var inte upphetsning, det var snarare en misstro: Herregud, kan det här verkligen vara sant? Det var en chock, säger Mike Brown.

  Många tycker det är konstigt att vi har missat en så stor planet i vårt solsystem – hur säkra är ni?

  – Den är mycket ljussvag. Ingen skulle kunna hitta planeten om man inte visste exakt vad man sökte efter. Man försöker att vara skeptisk till sina egna teorier. Vissa dagar är jag 100 procent säker, andra nätter när jag inte kan sova är jag rädd att jag är galen, säger Mike Brown.

  Det är inte en särskilt välkomnande plats som Mike Brown målar upp: En gigantisk gasjätte av is och berg i totalt mörker.

  Mike Brown är lärare på CalTech, ett jobb han älskar. På Twitter kallar han sig för @Plutokiller och skriver om universum och om katter. Att döda Pluto var det bästa han gjort – ditintills.

  – Det var jättebra för undervisningen och för att få upp intresset för astronomi, säger mannen som nyligen skämtsamt kallade sig för "Dvärgplaneternas härskare" under en frågestund på Reddit.

  Det finns förstås också forskare som tvivlar på uppgifterna. Under årens lopp har det flera gånger kommit uppgifter om nya planeter i solsystemet, utan att de har kunnat bekräftas.

  Nästa steg är att försöka upptäcka planeten med kraftiga teleskop. Mike Brown har redan bokat in tid vid Saburuteleskopet på Hawaii. Men 2018 kommer kanske en ännu större chans. Då skjuts Hubbleteleskopets ersättare upp, det klart kraftigare James Webb-teleskopet.

  – Vi tror att det tar fem år att täcka hela den delen av universum där planeten kan finnas, säger Mike Brown.

  Han tror att det kan finnas ytterligare okända planeter i solsystemet.

  – Det är definitivt möjligt. Det finns inga goda grunder för att tro annat. Men att hitta planeter ännu längre ut kräver nästa generation teleskop, säger Brown.

  När stjärnastronomen nyligen frågades ut på Reddit tog han upp att bland alla pris han fått var det finaste att tidskriften Wired: En av de tio sexigaste nördarna i världen.

  Frågan är om ännu finare pris, från den svenske kungens hand, kan hägra om det kommer fram verkliga bevis för en nionde planet.

  Annons
  Bild 1 av 7
  Bild 2 av 7
  Bild 3 av 7
  Bild 4 av 7
  Bild 5 av 7

  Mike Brown pekar ut den gula nionde planetens uträknade bana.

  Foto: Damian Dovarganes/AP Bild 6 av 7

  Pluto.

  Bild 7 av 7
  Annons
  X
  Annons
  X